Potičući ljubav prema materinskome jeziku i trajno zanimanje za pisanu riječ,

Upravni odbor Hrvatske kulturne zajednice Troplet, u povodu svetkovine sv. Josipa, zaštitnika hrvatskoga naroda, očeva i naše Zajednice, objavljuje

NATJEČAJ

za najbolji neobjavljeni literarni rad učenika osnovnih i srednjih škola

Teme natječaja su sljedeće:

●  Za osnovne škole: Vještine usvajam i svijet osvajam

●  Za srednje škole: Vještina je moja vrlina

Europska komisija je, uzevši u obzir stalnu potrebu za učenjem i razvojem vještina, 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina. Izabranim temama i mi želimo potaknuti djecu i mlade na razmišljanje i djelovanje u smjeru razvijanja vještina koje su nužno potrebne za cjelovit razvoj i integraciju, doprinos društvenoj zajednici i prilagodbu brzim društvenim promjenama. U tom smislu ćemo nastojati prepoznati vještine kao kvalitete koje se ističu kao oporba lijenosti i pasivnosti, izbjegavanju odgovornosti i općem društvenom beznađu.

Pravo sudjelovanja imaju učenice i učenici svih osnovnih i srednjih škola. Radovi, prozni ili poetski, moraju biti napisani na hrvatskome jeziku, sadržajno odgovarati temi natječaja i biti nadahnuti kršćanskim vrjednotama. Tekstovi radova trebaju biti napisani na računalu, u Word dokumentu, font Times New Roman, veličina 12,  na najviše tri stranice teksta. Učenici se na natječaj mogu prijaviti preko svojih škola ili samostalno. Pristigle radove će ocijeniti prosudbeno povjerenstvo priznatih stručnjaka za hrvatski jezik i književnost. Po pet najboljih radova u obje kategorije dobit će pohvalnice, a  po tri najbolja rada i novčane nagrade:

Prvo mjesto: 200,00 KM

Drugo mjesto: 100,00 KM

Treće mjesto: 50,00 KM

Natječaj je otvoren od svetkovine sv. Josipa (19. ožujka 2023.) do blagdana sv. Josipa Radnika (1. svibnja 2023.).

Radove s obveznim osobnim podatcima (ime i prezime, adresa, telefon, mjesto, škola i razred) potrebno je poslati do 1. svibnja 2023. godine elektroničkom poštom na adresu [email protected] 

Imena najuspjelijih autora bit će objavljena do 12. lipnja 2023. u tiskovnim i elektroničkim medijima te na FB profilu i internetskoj stranici HKZ Troplet. Cjelovite pobjedničke radove objavit ćemo na našoj stranici i u Zborniku izabranih radova s Natječaja.

Predstavljanje Zbornika izabranih radova te dodjela pohvalnica i nagrada će se prirediti na jesen u okviru Tropletovih dana kulture – vjera, baština, identitetTropletovi dani kulture svake godine započinju oko spomendana kraljice Katarine, koji se obilježava 25. listopada..

Sve ostale informacije mogu se zatražiti na e-adresi [email protected]

  Upravni odbor HKZ Troplet

Share.

Comments are closed.