Donosimo izvatke iz dokumenta koji je nacrt daljnje federalizacije Europske unije, čiji su autori njemački i francuski ministri vanjskih poslova.

• S obzirom da je odlučivanje o ekonomskoj politici unutar EMU-a sve više u domeni zajedničkih odluka, državljani opravdano očekuju kako će sebi vratiti kontrolu kroz iznad-državne institucije odgovorne njima.
• Njemačka i Francuska bi morale osnovati grupu spremnu voditi po ovom pitanju.
• Buduća arhitektura eura neće biti isključivo temeljena samo na pravilima, niti na pukim političkim odlučivanjima, niti će biti usmjeravana isključivo tržišnim silama, nego će svaki korak u produbljivanju EMU-a uključiti sve ove dijelove sinhronizirano.

Citirano je samo dio dokumenta na devet stranica koji je objavio BBC, a koji daje naslutiti da su federalisti odlučili ubaciti u petu brzinu i staviti ostvarenje europske superdržave pred gotov čin. Dokument pod originalnim nazivom “A strong in a world of uncertainties” (hrv. “Jaka Europa u svijetu neizvjesnosti”), koji su sastavili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske iznosi ideju modela zajedničke europske sigurnosti i migracijske politike te jačanje gospodarske konvergencije.

Dokument u mnogim točkama najavljuje ukidanje suvereniteta država članica i njegovo prenošenje na institucije EU-a. Kako bi bila jasnija pozadina dokumenta i događaji koji su uslijedili, ponovno ćemo prenijeti kronologiju događanja prije i nakon njegovog stvaranja. Očito je da je taj dokument Njemačko-Francuski odgovor na “Brexit” i da je stav ministara vanjskih poslova tih zemalja kako treba ubrzati federalizaciju Europe.

Iz dokumenta, ali i sastanaka nakon njegovog stvaranja, jasno je da su Njemačka i Francuska odlučile nametnuti svoju viziju Europske unije i o njoj obavijestiti druge članice. Kako je Europska unija građena na drugim principima, na jednakopravnom odlučivanju ovaj potez će dovesti do daljnjeg fragmentiranja i stvoriti kod drugih zemalja sumnju u projekt EU-a jer je uveden presedan da se planovi usklađuju u zatvorenom krugu zemalja, a onda se iznose ultimativno pred ostale.

Kada je nacrt dokumenta pripremljen, njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u Berlinu je sazvao sastanak (subota, 25. lipnja 2016.) ministara vanjskih poslova Francuske, Nizozemske, Belgije, Italije i Luksemburga, odnosno sastanak šest država osnivača prvobitne Europske zajednice na kojem su usuglasili dokument o načinu uređenja Europske unije. Nakon usvajanja dokumenta o stvaranju „Superdržave“ ponuđeni usuglašeni dokument bi ponudili ostalim članicama Europske unije u vidu ultimatuma koji moraju prihvatiti takav kakvim su ga osmislili šest „naddržava“ članica Europske unije.

Nakon saznanja za održavanje sastanka ministara vanjskih poslova u užem 6-eročlanom formatu.Estonski predsjednik Toomas Hendrik Ilves je prvi reagirao te iskazao nezadovoljstvo načinom na koji su njemački ministar vanjskih poslova i pet drugih ministara bez znanja ostalih država članica EU održali sastanak na kojem su raspravljali o njemačko-francuskom dokumentu. Na prigovor estonskog predsjednika, njemački ministar Steinmeier je izjavio da će o zaključcima održanog sastanka upoznati baltičke države Estoniju, Letoniju i Litvu te također članice Višegradske grupe.

U Pragu je održan sastanak ministara vanjskih poslova Višegradske grupe i ministra vanjskih poslova Njemačke obzirom da Češka predsjeda do 30. lipnja Višegradskom grupom. Na tom sastanku je njemački ministar predstavio francusko-njemački dokument „Jaka Europa u svijetu nesigurnosti“. Predsjedavajući češki ministar vanjskih poslova Ludomir Zaolarek upoznao je javnost sa zaključcima sastanka te istakao da su se svi sudionici složili kako se mora pokušati naći zajedničko rješenje koje će zadovoljiti svih 27 članica Europske unije.

Poslije sastanka u Pragu, poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski je izrazio zabrinutost i najavio da će zemlje Višegradske grupe uskladiti stajališta na sastanku Višegradske grupe te je upoznao javnost s detaljima njemačko-francuskog plana stvaranja „Superdržave“ kojim se ograničavaju suvereniteti članica Europske unije te se stvara jedna nova „Superdržava“ u kojoj članice ne bi smjele imati svoju nacionalnu vojsku, nacionalnu središnju banku, vlastitu poreznu politiku niti bi mogle odlučivati o zaštiti državnih granica te o migrancijskoj politici na razini svoje države.

Prevedeni dokument možete pročitati u nastavku, a orginalni dokument možete vidjeti ovdje.


Izvor: Novi Pogledi

Share.

Comments are closed.