foto HINA/ Screenshot portalnovosti.com/ ua

Photo: fah

DANAS SVE DEMANTIRA

Tjednik Novosti objavio je prije nekoliko dana fotografiju na kojoj ministar kulture Zlatko Hasanbegović navodno nosi ustašku kapu. Istoga dana ministar se oglasio i rekao kako je riječ o podvali i pokušaju političke likvidacije. Zanimljivo je da je glavni urednik Ivica Đikić i sam nosio istu kapu pripadnika HOS-a. Tako pokazuje otvoreno pismo objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji 2003. godine, gdje se tako potpisuje. Iz toga proizlazi da je Đikić bio u HOS-u, a to znači da jako dobro zna razlikovati kapu HOS-a sa hrvatskim grbom od ustaške kape. Zašto je onda u Novostima objavljena ovakva vijest?

Đikićevo ‘priznanje’

Prije nekoliko godina u medijima se pisalo o otvorenom pismu Ivice Đikića novinaru Petru Milošu koje je objavljeno na stranicama Slobodne Dalmacije u studenom 2003. godine. Pismo je potpisano s “Ivica Đikić – Dragovoljac HOS-a”, zapravo je odgovor na članak “Podvala ludosti”, koji je tiskan u Slobodnoj Dalmaciji 13. studenog 2003. godine, a potpisuje ga Petar Miloš.

“Je li mi to hvala što sam s nepunih petnaest godina – kao neka hrvatska verzija neustrašivog Boška Buhe – pristupio HOS-ovim dragovoljcima odlučan u nakani da branim svoj dom i svoju domovinu, pa i da poginem za svoj narod!?”, stoji u pismu.

ivica đikić sloboodna dalmacija

U vrijeme kada su mediji počeli prenositi njegove riječi Đikić je potvrdio kako je on zaista autor tog pisma, ali tvrdi da je zapravo riječ o posprdnom odgovoru novinaru Milošu i njegovom “domoljublju”. Isticao je da je u vrijeme ratnih sukoba imao 14 godina i išao u školu.

Ponovno demantira

“Vidim da opet kreće ista stara priča, pa evo… Rođen 1977., kod nas rat počeo u travnju 1992., a meni otac umro četiri mjeseca ranije, majka me sama nije mogla zaustaviti da počnem obilaziti razne štabove, uključujući i stožer HOS-a, molio sam i kumio da mi daju uniformu i pošalju me na ratište, ali svi su me slali kući, majci i braći. Nisu me htjeli, bio sam premlad. Stjecajem okolnosti, u svibnju 1992., falsificirajući podatke o godini rođenja, postao sam dopisnik Hine iz Tomislavgrada i počeo pisati za Tomislavgradske ratne novine. Od siječnja 1994. dopisnik Slobodne Dalmacije. Obišao kao reporter sva ratišta od Mostara preko Kupresa, Livna i Gornjeg Vakufa do Jajca i Šipova. Tekstova i svjedoka je mnogo, jedan od njih je, recimo, i general Željko Glasnović. Pisao puno, vjerojatno i puno gluposti. Cijelo vrijeme paralelno pohađao gimnaziju, maturirao u rano ljeto 1995. U jesen te godine došao na studij u Zagreb i u Dopisništvo Slobodne Dalmacije. Krajem 1996. počeo raditi u Feralu. Eto, ukratko”, napisao je Đikić na svom Facebooku.

ivica đikić face

Kakvu kapu je nosio ministar Hasanbegović?

“Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj Rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati”, priopćio je ministar Hasanbegović.

“Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati”, zaključio je ministar Hasanbegović.

HOS kapa

U ime udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga na fotografiju ministra Hasanbegovića koja kruži internetom reagirao je ratni zapovjednik 9. bojne HOS-a i predsjednik udruge pukovnik HV-a Marko Skejo. Priopćenje donosimo u cijelosti:

“Prije nekoliko sati na hrvatskim internetskim portalima objavljena je fotografija na kojoj se vidi aktualni ministar kulture Zlatko Hasanbegović s vojničkom kapom Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Nasuprot tvrdnji uredništva portala Novosti da se na kapi nalazi znak/slovo “U”, koju su tvrdnju prenijeli i neki drugi hrvatski internet portali, kao nekadašnji zapovjednik 9. bojne HOS-a mogu reći da su naši pripadnici 9. bojne HOS-a djelovali na bojištima u sastavu legendarne 4. gardijske brigade, 225.br.HV, 126.br.HV, 141.br.HV, 159.br.HV 6.dp i druge, s čijim pripadnicima se je ministar Hasanbegović svojedobno fotografirao i u koju svrhu mu je netko od njih ustupio svoju vojničku kapu.

Želimo pojasniti da su pripadnici 9. bojne HOS-a na vojničkim kapama imali povijesni hrvatski grb, što je vidljivo iz priložene fotografije. Sve ostalo su insinuacije”, oglasio se priopćenjem ratni zapovjednik 9. bojne HOS-a i Predsjednik udruge pukovnik HV-a Marko Skejo.

S obzirom na sve navedeno, teško je povjerovati da Đikić nije znao što objavljuje,  iako danas sve što je objavio godinama prije – demantira.

Izvor: narod.hr

Share.

Comments are closed.