Hrvatska kulturna zajednica Troplet upriličila je u Stocu predstavljanje monografije “Sjahali kićeni svatovi” autora Stanislava Vukorepa. Program je održan u četvrtak u 19,30 u Kulturno-duhovnom centru “Sarsenterum”,  a o knjizi su, uz autora, govorili književnica Vesna Slobođan i novinar Ante Bender. Glazbeni prinos su dale djevojke iz glazbene skupine “Angelus”.

Vesna Slobođan publici je predstavila lik i djelo plodonosnog autora Vukorepa koji već preko četiri desetljeća svojim vrijednim radovima i djelima obogaćuje područje kulture i arheologije Jugoistočne Hercegovine. 

Ante Bender se osvrnuo na Monografiju i povukao je paralelu današnjih svadbenih slavlja sa svadbenim običajima koje je Vukorep predstavio. Zaključio je kako se stječe dojam da današnji sudionici svadbi pozivnicu na vjenčanje smatraju kaznom ili pokorom, dok je ranije, prema Vukorepovim zapisima, sudjelovanje na svadbi predstavljalo čast. 

Na kraju se nazočnima obratio i zahvalio autor, Stanislav Vukorep. On je govorio o nekadašnjim svadbenim običajima te je ispričao nekoliko zgoda iz dugotrajnog i mukotrpnog prikupljanja građe za monografiju.

HKZ Troplet izražava zadovoljstvo zbog lijepog odaziva stolačke publike, a nakon predstavljanja posjetitelji su druženje nastavili uz čašicu razgovora i autorovo potpisivanje knjige. 

Share.

Comments are closed.