fah

Photo: fah
MIGRACIJSKA KRIZA

U četvrtak je do 9 sati u Hrvatsku ušlo 916 migranata, a od početka migracijske krize 600. 669, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Od ponoći do 9 sati u Hrvatsku je ušlo je 916 migranata, a u prihvatnom centru u Slavonskom Brodu bilo je 17 osoba, navodi MUP koji i dalje očekuje velik pritisak izbjegličkog vala iz Srbije.

Sve zemlje na tzv. balkanskoj ruti od srijede su počele ili najavile stroži granični režim za migrante.

Austrijska vlada odlučila je da će ubuduće iz Slovenije primati samo izbjeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji namjeravaju azil zatražiti u Austriji ili Njemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju sigurnosni rizik, a limitiran je i broj azilanata koje će primiti do 2019., na najviše 1,5 posto ukupnog stanovništva Austrije. U zemlju neće puštati ekonomske migrante nego samo izbjeglice iz ugroženih regija.

Mjere će se u punoj mjeri početi primjenjivati od idućeg mjeseca, a odvajanje izbjeglica od ekonomskih migranata počelo je već u srijedu.

Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da će nakon što je Austrija uvela, a Slovenija najavila novi režim prijelaza granica za migranate i Hrvatska uvesti nova pravila.
“Uz do sada tražene podatke bit će dodan i podatak da li traže azil u Njemačkoj ili Austriji”, izjavio je u srijedu Ostojić Hini. O tome će detaljnije govoriti danas na konferenciji za novinare.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec najavio je da će o recipročnim mjerama na granici s Hrvatskom u četvrtak odlučiti slovenska vlada.

“Jedna od mogućnosti je i određivanje limita za prijem migranata iz Hrvatske. Morat ćemo se prilagoditi onome što radi Austrija”, kazao je Erjavec, dodavši da je slovenska vlada u stalnim kontaktima s austrijskom.

Makedonska policija objavila je da je zatvorila granicu s Grčkom i tako na grčkom teritoriju blokirala više stotina ljudi.

Preko teritorija Srbije od srijede mogu prelaziti samo migranti koji izraze namjeru tražiti azil u Austriji i Njemačkoj, priopćio je srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin.

Izvor: narod.hr/h

Share.

Comments are closed.