OVO TREBA HRVATSKA!     Guverner savezne države Kentucky Matt Bevin potpisao je i učinio važećim zakon o informiranom pristanku prema kojem će svaka trudnica najmanje 24 sata prije pobačaja u osobnom razgovoru od liječnika ili, kad to nije moguće video prijenosom, doznati biološke činjenice o nerođenom djetetu i medicinske informacije o pobačaju.

Bio je to prvi zakon koji je guverner Bevin odlučio potpisati, jer je tijekom svoje kandidature najavio zalaganje za zaštitu svakog ljudskog života.

Podupiratelji ovog prijedloga zakona tumače kako je bio nužan jer mnoge klinike za pobačaje ne izvršavaju zakonsku obavezu informiranja trudnice o nerođenom djetetu, već ženama, reda radi, preko telefona puštaju snimku nekih osnovnih informacija.

“Ogromna potpora ovom zakonu u Kentuckyju predstavlja pozitivan korak prema zaštiti emocionalnog i fizičkog zdravlja i sigurnosti žena” izjavio je guverner prije nego što je potpisao prijedlog zakona.

Senatorica Julie Raque Adams, jedna od predlagateljica novog zakona, izjavila je kako osobni razgovor sa pacijentom prije operativnog zahvata predstavlja standardni medicinski postupak te žene u Kentuckyju zaslužuju isti takav tretman.

Senator Ray Jones, demokrat, također je, suprotno poziciji svoje stranke o pobačaju, podupro ovaj zakon rekavši da se tu ne radi o “demokratima ili republikancima” već o “dobru i zlu”.

Senator Jone se prisjetio kad je prvi put pomoću ultrazvuka vidio kako kuca srce njegovog sina u majčinoj utrobi: ” Znao sam da je on ljudsko biće”.

Istraživanja pokazuju da što više informacija žene imaju o pobaćaju i njegovim alternativama, to više žena odabire život.

Betty Cockrum, voditeljica klinike za pobačaje Planned Parenthooda, izjavila je kako je ovaj zakon “još samo jedna prepreka i dodatni teret za pobačaj koji predstavlja ustavno pravo žene”.

Izvor: Narod.hr/Agencije

Share.

Comments are closed.