što je brak

Photo: narod.hr

‘ŠTO JE BRAK? ŽENA I MUŠKARAC: OBRANA”

Ivan Tašev za Glas Koncila donosi osvrt na knjigu “Što je brak? Žena i muškarac: Obrana”, autora  Sherif Girgis, Ryan T. Anderson i Robert P. George, u nakladi udruge U ime obitelji. Osvrt donosimo u cijelosti:

Tradicionalni i revizionistički pogled na bračnu zajednicu, koji se zapravo svodi na želju za priznavanjem statusa braka istospolnim zajednicama, u središtu je nove knjige “Što je brak? Žena i muškarac: Obrana”, prvijenca u nakladi udruge “U ime obitelji”. Trojica američkih autora – Sherif Girgis, Ryan T. Anderson i Robert P. George – svoj su znanstveni rad objavljen u jednom od časopisa u jeku rasprava o “istospolnim brakovima” u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i na europskom kontinentu, odlučili pojačati argumentima i filozofskim uvjerenjima te ukoričiti u knjigu koja ide u prilog tradicionalnom pogledu braka kao sveobuhvatnoga zajedništva, povezanoga s dobrobiti djece, što takvu zajednicu čini društvenim dobrom koje država treba priznati i podržati.

Na stotinjak stranica autori knjige pokušavaju prikazati brak kao temelj društva u šest cjelina naslovljenih: “Izazovi revizionistima”,  “Sveobuhvatno zajedništvo”, “Država i brak”, “U čemu je šteta?”, “Pravda i jednakost”, “Okrutna pogodba”. Ako lišimo bračnu politiku njezina jasnoga oblika, lišavamo je i njezine društvene svrhe – može se čitati u knjizi koja naglašava da je za revizioniste brak tek emocionalno zajedništvo i intimnost, a iz toga može proizaći i politika priznavanja međusobno odanih veza među više osoba. Iznoseći brojne tvrdnje protiv redefiniranja braka kojim se žele zamagliti bračne norme i oslabiti obitelj, knjiga “Što je brak?” nudi zanimljive argumente, temeljene ne na vjerskim polazištima, nego na racionalnoj osnovi, koji mogu poslužiti kao izvor za raspravu i demokratsko prosuđivanje o temi koja će zasigurno i u sljedećim godinama biti aktualna.

Izvor: narod.hr/Glas Koncila

Share.

Comments are closed.