TEČAJ O EGZORCIZMU NA VATIKANSKOM UČILIŠTU REGINA APOSTOLORUM

U određenom razdoblju društvo je bilo sklono zaboravljanju ideje o demonu, nije se više govorilo o đavlu, jednostavno ga se smatralo nečim što je spadalo u praznovjerje. Potom se, međutim, kroz godine, ta pojava naglo pojavila i vrlo brzo raširila, tako da danas mnogo mladih prianja uz sve što je povezano s okultnim i sa sotonizmom

Foto: Shutterstock, sotonizam i okultizam

U organizaciji Instituta Sacerdos na Papinskom se učilištu Regina Apostolorum od 4. do 9. travnja održava se još jedan tečaj o “Egzorcizmu i molitvi oslobođenja”. Riječ je o seminaru koji je predložen kao potpora biskupima u pripremi svećenikâ određenih za službu egzorcista.

O tom je pothvatu za Radio Vatikan progovorio prof. Giuseppe Ferraris, nacionalni tajnik Skupine za društveno-religijsko istraživanje i informiranje, i osnivač tečaja, kazavši da je ideja o organiziranju tečaja na sveučilišnoj razini rođena upravo u nastojanju da se uklone teškoće u kojima se nalaze svećenici kada se moraju suočiti s problemima osoba koje se žele osloboditi kontakta sa svijetom tajanstvenosti, magije, sotonizma, ili pak koji iz različitih razloga osjećaju da imaju veze s djelovanjem demona. Prvi je tečaj održan u akademskoj godini 2004./2005. – podsjetio je prof. Ferraris.

Napomenuvši da je riječ o višedisciplinarnom tečaju, kazao je da se govori o različitim temama, a egzorcizam se razmatra s raznih stajališta. Primjerice, s crkvenog, teološkog, biblijskog, liturgijskog, katehetskog, kanonskog stajališta, a potom i s medicinskog i psihološkog, pravnog i kriminalističkog, farmakološkog, i drugih. Zbog toga svima koji se upišu, tečaj pruža vrlo opširnu pripremu – istaknuo je profesor.

Na novinarovu primjedbu kako je u sekulariziranom društvu, u kojemu živimo, sve veća napast da se otvore vrata okultizmu, prof. Ferraris napomenuo je da je u određenom razdoblju društvo bilo sklono zaboravljanju ideje o demonu, nije se više govorilo o đavlu, jednostavno ga se smatralo nečim što je spadalo u praznovjerje. Potom se, međutim, kroz godine, ta pojava naglo pojavila i vrlo brzo raširila, tako da danas – primijetio je – mnogo mladih prianja uz sve što je povezano s okultnim i sa sotonizmom; privlače ih vršnjaci koji ih potiču na te putove.

Činilo se da je taj fenomen nestao, ali naprotiv, pojavio se snažniji nego prije – napomenuo je prof. Ferraris. Da je zanimanje za demona ponovno uzelo maha može pokazati i utjecaj koji ovaj tečaj ima na sredstva za komunikaciju. Još se od njegova prvoga održavanja uključuju sva najvažnija obavijesna sredstva i sudjeluju na tečaju. Dolaze s pet kontinenata, a čak je i film „Obred“, u kojemu glumi Anthony Hopkins, nadahnut ovim tečajem. Film se temelji na romanu Matta Baglia, koji je sudjelovao na prvom ili drugom tečaju.

U početku nitko više nije želio govoriti o demonu, ni protestantska ni katolička teologija – napomenuo je prof. Ferraris. Mnogi su se svećenici našli nespremni, jer nisu bili obrazovani na seminarima na teološkim fakultetima, i nisu više znali kako se suočiti s tim problemom. Odlazili su k njima vjernici zabrinuti zbog toga što su imali rođake uključene u čudne aktivnosti i skupine, ili pak zato što su se osjećali obuzeti ili opsjednuti demonom, a župnici uopće nisu znali što učiniti. Zamisao o ovom tečaju je stoga proizišla iz toga, kako bi se pomoglo svećenicima, kako bi ih se obrazovalo i pripremilo da se znaju ispravno ponašati na tom području – napomenuo je na kraju prof. Ferraris.

Radio Vatikan | Bitno.net

Share.

Comments are closed.