IMG_4760

Foto: Crkva na kamenu

MOSTAR – Hrvatska kulturna zajednica TROPLET i Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” Travnik organizirali su predstavljanje dokumentarnoga filma Barbarićev Travnik. Predstavljanje je upriličeno u Mostaru, 13. ožujka u 19 sati u velikoj katedralnoj dvorani nakon večernje svete Mise. Na predstavljanju su nazočili mons. dr. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mr. don Željko Marić, ravnatelj KŠC Travnik, župnik katedralne župe don Luka Pavlović, drugi mostarski župnici te župnici iz susjednih župa koji su sa svojim vjernicima, osobito mladima, došli na predstavljanje.

Film je snimljen u produkciji Hrvatske radio televizije, redatelj je Mario Raguž, a traje 52 minute. Govori o povijesti Nadbiskupskoga sjemeništa “Petar Barbarić”, poznatim osobama koje su djelovale ili se školovale u ovoj ustanovi, a posebna pozornost je posvećena časnom slugi Božjem Petru Barbariću.

Film Barbarićev Travnik podijeljen je u tri tematske cjeline. U prvom dijelu govori se o osnutku, djelovanju, oduzimanju i povratu zgrade Travničke gimnazije te o njezinom životu danas. U drugom se spominju poznate osobe koje su djelovale ili se školovale u ovoj poznatoj gimnaziji. Posljednji dio obrađuje najznačajniju osobu vezanu uz Travničku gimnaziju. To je sluga Božji Petar Barbarić, travnički đak koji je nekoliko dana prije smrti postao isusovac.

Petar Barbarić je rođen 1874. u Klobuku, zaseok Šiljevištau Hercegovini (općina Ljubuški), a umro na glasu svetosti kao sjemeništarac u Travniku, u Bosni, 15. travnja 1897., dva dana nakon sto je položio isusovačke redovničke zavjete. On je svojim životom pokazao kako se postaje svet, a njegov život može biti svijetao primjer i poruka sadašnjem vremenu, pogotovo mladima. Petar Barbarić ujedinjuje rodnu Hercegovinu i voljenu Bosnu, a njegovo  uzdizanje na čast oltara s radošću iščekuju njegovi Klobuk i Travnik, Hrvati Hercegovine i Bosne ali i vjernici u Hrvatskoj i širom svijeta.

Petrovi zemni ostaci su 1935. godine prenijeti s gradskog groblja Bojna u sjemenišnu crkvu, gdje se razvila prava pobožnost prema njemu. Tijelo su mu nakon 1944. godine “oslobodioci” zakopali u blato i zazidali kako bi ga se sakrilo od naroda. Komunističke vlasti su i oduzeli sjemenište, stoga se vjerni puk molio se  i “zavitovao” na praznom grobu na travničkom groblju Bojna. Kad se obnavljalo jedan dio nadbiskupijske gimnazije, našlo mu se tijelo. Zemni ostaci prebačeni su 1998. u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija u Travniku. Danas se oko groba skupljaju učenici KŠC kao i vjernici iz svih dijelova BiH, ali i šire, koji dolaze moliti na Petrov grob, u očekivanju njegova proglašenja blaženim.

Nakon filma prigodnu riječ uputio je don Željko Marić zahvalivši organizatorima i pozvavši svećenike i mlade da dođu posjetiti i hodočastiti grob Petra Barbarića osobito u ovoj Godini milosrđa, da se s njim i njegovim životom upoznamo, da se u raznim potrebama i nevoljama molimo za njegov zagovor jer je to najsigurniji put do Petrove beatifikacije i kanonizacije.

Program su svojim pjevanjem i sviranjem obogatili mladi iz Kruševa, Ela Čule i Stipe Gabrić uz glasovirsku pratnju Kristine Šetka, koji redovito sa svojim župnikom posjećuju Nadbiskupsko sjemenište koje svake godine organizira Dane prijatelja i poziva mlade i prijatelje koji im tijekom godine iskazuju potporu u radu i djelovanju.

Izvor: Crkva na kamenu

Share.

Comments are closed.