Foto: Shutterstock.com

Svatko od nas htio bi imati sretnu obitelj. Takvu u kojoj se svi međusobno podupiru i koju odlikuje bezuvjetna ljubav. Težimo za tim da odnosi između nas i naših bližnjih budu dobri i ugodni, a ipak nam to ne uspijeva uvijek. Svatko od nas je drugačiji i često je nemoguće izbjeći konflikte. Kako sagraditi temelje razumijevanja?

Potrebno je osvijestiti da u većini slučajeva to kako “organiziramo” našu obitelj i to kakvi smo mi sami ima ogroman utjecaj na odnose koji vladaju u njoj. Ako u obitelji vlada pravilo da nitko nema vremena ni za koga, onda će se djecu tretirati kao vojnike, roditeljima će na prvom mjestu biti karijera, a dom će postati samo mjesto gdje se spava – na računajmo na to da takva obitelj može biti sretnom.

Dobre navike u službi obitelji

Učinimo sve što možemo da bi naša obitelj (ako nam je stalo do nje) mogla postati mjestom gdje će svaki njezin član osjećati ljubav, sigurnost i razumijevanje. Potrudimo se njegovati u njoj rituale i postupke, uvoditi dobre navike koje će pomoći da se bolje upoznajemo, gradimo povjerenje i jačamo osjećaj da smo jedni drugima važni.

1. Zajednički objed

Neka postane nečim uobičajenim za sve članove obitelji da se barem jednom dnevno svi okupe za stolom (bez upaljenog televizora, slušalica na ušima ili novina u rukama). Iskoristite to zajedničko vrijeme za razgovor o tome što vam se događa u posljednje vrijeme, prepričavanje zabavnih anegdota i razmjenu mišljenja.

2. Zajednički hobi

Nađite neki zanimljiv hobi, nešto što će pričiniti radost svima, angažirati vas i zbližiti – npr. vožnju biciklom, kampiranje u prirodi, plivanje, sakupljanje nečega, vođenje obiteljskog dnevnika…

3. Ne svađajte se pred djecom

Ne činite to jer se djeca zbog toga počinju osjećati nesigurnima. Ne uvlačite ih u bračne prepirke – rješavajte ih u četiri oka.

4. Svatko ima pravo da ga se čuje

Inzistirajte na dijalogu. Ako se po nekom pitanju ne slažete, rješavajte to na obiteljskim raspravama. Budite otvoreni. Izbacite iz svoga rječnika frazu – “Ne, jer ne!”. Izlažite svoje argumente i tome učite djecu. Pomozite im razumjeti vaše motive, ali im dopustite i da kažu svoje mišljenje.

5. Ne derite se

Neki ljudi nisu sposobni normalno voditi razgovor – riječi koje izlaze iz njihovih usta podsjećaju na nerazgovijetnu buku. Trudite se biti strpljivi i prisebni. Čak i ako vam se dogodi da se naljutite, probajte zadržati miran ton glasa. Zapamtite – na dernjavu se odgovara dernjavom, a agresija rađa agresiju.

6. Obećanja se ispunjavaju

Ne obećavajte nešto što ćete odmah nakon toga zaboraviti. Neka vaša riječ ima vrijednost. Neka vaša obitelj zna da može vjerovati vama i vašoj riječi. Ako neko obećanje ne uspijete ispuniti, budite iskreni i objasnite zašto se to dogodilo. Vaši bližnji znat će to cijeniti.

7. Podjela kućnih obaveza

Ne dopustite da samo jedan član obitelji nosi na sebi cijeli teret organiziranja života u domaćinstvu. Pomažite se međusobno i pokažite djeci da u vašem domu nema “služavki”. Svatko od vas, po mjeri svojih mogućnosti, može dati prilog tome da dom postanje mjestom u kojem vladaju urednost i organiziranost. Učite djecu samostalnosti i snalažljivosti, međusobnom podupiranju.

8. Obiteljske tradicije

Trudite se njegovati tradicije koje ste donijeli iz vaših rodnih domova ili stvarati nove koje će postati važnim dijelom života vaše obitelji. Slavite blagdane, obljetnice, rođendane.

Primjer koji izgrađuje

Dobre navike grade i jačaju relacije. Što napraviti kako bi one postale dijelom i vašeg obiteljskog života? Naravno, trebamo ih uvoditi vlastitim primjerom. Ne zaboravimo da naše ponašanje ima utjecaj na naše najbliže, a posebice na djecu. Imamo li loše navike – primjerice, da na pokušaje razgovora odgovaramo krikom ili da ne čistimo iza sebe, naši najbliži mogu preuzeti takve navike.

Želiš li poštovanje – poštuj!
Želiš li iskrenost – budi iskren!
Želiš li otvorenost – budi otvoren!

Tvoje ponašanje utječe na cijelu tvoju obitelj i odnose koji vladaju u njoj. Neka primjer koji daješ i navike koje gajiš u obitelji pomognu stvoriti snažan temelj uzajamnog razumijevanja.

Preveo: Josip Ravlić

Share.

Comments are closed.