Danas, 24. travnja, obilježava se godišnjica Metz Yegherna, Velikoga zločina, odnosno maskara u kojem je ubijeno više od milijun i pol Armenaca 1915. godine.

armenija

I u Rimu je održan spomen na to zlodjelo, također kao iskazivanje podrške za Armensku Republiku Gorski Karabah, koja je u sukobima s Azerbajdžanom pretrpjela mnoge žrtve. Jučer je pri Papinskom armenskom kolegiju održano molitveno bdijenje na kojem je sudjelovao i kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za istočne Crkve.

Uvijek se treba sjećati strašnih događaja iz ljudske povijesti, koji su istovremeno razdoblje pročišćenja, kako bismo mogli razmatrati težinu i dubinu zloće ljudskoga srce. Ne treba međutim ostati navezan na prošlost, nego se valja otvoriti budućnosti koja pruža velike mogućnosti za pomirenje, suživot i bolju sutrašnjicu. Vjerujem da zbog toga imamo obvezu sjećati se prošlih velikih povrjeda ljudskoga dostojanstva, poput ratova, progona i nepravdi, ali kako bi se iz toga rodila nova mogućnost, nova nada – kazao je kardinal Sandri u razgovoru za Radio Vatikan.

Mučeništvo armenskoga naroda još i danas uzrokuje velike napetosti, a rane i dalje postoje. Sada smo svi osjetljivi na tragediju smrti, na žrtve u Gorskom Karabahu i nadamo se da će se moći, uz pomoć međunarodne zajednice, pronaći pravedno i trajno rješenje za sukob koji može dovesti do vrlo teških posljedica za oba naroda, osobito za Armeniju, prvu kršćansku državu i zemlju koja je tako draga Katoličkoj Crkvi – napomenuo je kardinal.

Papa će se u lipnju uputiti u Armeniju, a potom u Gruziju i Azerbajdžan. Kardinal je rekao da u tom pohodu vidi prije svega dimenziju bliskosti i susreta. Sveti Otac će se susresti s Armenskom apostolskom Crkvom, koja je otvorila vrata Katoličkoj Crkvi i primila sv. Ivana Pavla II., koja je katolicima dala mogućnost postojanja zato što nakon pada komunizma u toj zemlji katolicizma gotovo nije bilo. Istovremeno – napomenuo je kardinal Sandri – susrest će se s narodom i moći će mu iskazati blizinu, osobito onima koji pate.

Kardinal je rekao da će Papin pohod biti proročanstvo za bolji svijet, koji nadilazi podijele. On – kako je rekao – proročki naviješta budućnost za koju se svi trebamo zalagati da postane stvarnost. Izrazio je k tome nadu da će pohod Svetoga Oca donijeti mnogo dobra za „dragu Armeniju“, ali i za druge dvije države koje će posjetiti: Gruziju i Azerbajdžan. Kavkaz treba biti most koji ujedinjuje Istok i Zapad, a ne zid podjela i ratova – rekao je na koncu kardinal Leonardo Sandri.

RV | Bitno.net

Share.

Comments are closed.