TEOLOŠKI SPOROVI

Rasprave uoči sinode o obitelji ne jenjavaju. Internetske stranice njemačke i švicarske biskupske konferencije objavile su intervjue s teolozima koji zagovaraju promjene crkvenoga nauka o ljudskoj spolnosti, a Papinsko vijeće za obitelj objavilo je ishode tri skupa na temu obitelji i braka.

Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

S druge strane, više od pola milijuna vjernika – među njima sedam kardinala i više od stotinu nadbiskupa i biskupa – potpisalo je „molbu odanih“ papi Franji da u ozračju pomutnje jasno potvrdi crkveni nauk o braku i obitelji. Filipinski su biskupi izjavili da su svi katolici pozvani oduprijeti se nastojanjima da se homoseksualno ponašanje i istospolne unije učine normalnom pojavom u kulturi.

Službena stranica Njemačke biskupske konferencije, katolisch.de, objavila je nedavno intervju s njemačkim profesorom moralne teologije Stephanom Goertzom, u kojem on tvrdi da homoseksualnost više ne treba osuđivati jer u biblijskim je vremenima razmnožavanje bila božanski određena svrha za spolnost, no – smatra moralni teolog – to očito više nije naša situacija i od Drugog vatikanskog koncila to nije više ni naše naučavanje o spolnosti. Homoseksualne odnose treba poštovati, a možda bi im se mogla dati i sakramentalna narav. Crkva bi ih trebala odobriti i odustati od „starih osuda homoseksualnih čina“ – rekao je Goertz.

Podsjetimo, međutim, da Katekizam katoličke Crkve naučava kako su „homoseksualni čini u sebi neuredni“, „protive se naravnome zakonu“ te „ni u kojem slučaju ne mogu biti odobreni“. Dokumenti Drugog vatikanskog sabora, pak, na malobrojnim mjestima gdje govore o ljudskoj spolnosti,potvrđuju stalni nauk Crkve, naime da moralnost bračnih čina „ne ovisi samo o iskrenoj nakani i ocjeni motiva“, nego ih „treba odrediti prema objektivnim kriterijima, koji se temelje na samoj naravi osobe i njezinih čina, kriterijima koji, u okviru iskrene ljubavi, poštuju potpuni smisao uzajamnog darivanja i rađanja koje odgovara čovjeku“ (GS, 51).

Švicarski su biskupi zadužili dr. Arnda Bünkera, čelnika Instituta za pastoralnu sociologiju i poznatog promicatelja rodne ideologije te odobravanja homoseksualnih odnosa, da napiše izvještaj Švicarske biskupske konferencije o pripremi za ovogodišnju sinodu o obitelji. U izvještaju se izričito traži uključivanje rastavljenih i ponovno vjenčanih u praksu pričesti, kao i da se u Crkvi afirmiraju homoseksualni odnosi. Bünker je prethodno otvoreno zagovarao „projekt homoseksualne župe“ te „homoseksualne mise“.

Službena web-stranica Švicarskih biskupa objavila je, k tome, sažetak intervjua s profesorom teologije dr. Markusom Arnoldom, u kojem tvrdi da je crkveni nauk o spolnosti „rezultat ideologiziranog poimanja naravi“ te da je papa bl. Pavao VI. „zatrovao raspravu o spolnosti“ enciklikom Humanae vitae. „Da se u župama točno drži crkvenoga zakona, dogodila bi se propast pastoralne skrbi. Poradi Crkve, nekada je potrebno otpisati Crkvu“ – rekao je švicarski teolog, predlažući laksnost u ispovijedanju i dopuštanje kontracepcije u određenim slučajevima zbog navodnih pastoralnih motiva.

Papinsko je vijeće za obitelj ranije ove godine organiziralo tri seminara na kojima su stručnjaci raspravljali o braku i obitelji uoči ovogodišnje redovite sinode. Ishodi radova objavljeni su uz predgovor predsjednika Vijeća, nadbiskupa Vincenza Paglie te, kako je izvijestio vatikanist Andrea Gagliarducci, predlažu „pokornički put“ koji bi rastavljenima i civilno ponovno vjenčanima omogućio ispovijed i pričest bez obveze da žive u spolnoj uzdržljivosti. Ishodi su kontrast ranije objavljenoj knjizi Vijeća, koju je napisao kardinal Ennio Antonelli, u kojoj predlaže put obraćenja i duhovnoga rasta, a ne promjenu crkvene prakse o primanju pričesti.

Među mnoštvom glasova u raspravi oko sinodskih tema više je od pola milijuna vjernika – među njima sedam kardinala i više od stotinu biskupa – koji su potpisali „molbu odanih“, moleći papu Franjo da razjasni „moralnu konfuziju koja se širi o naravnom i božanskom zakonu“ i jasno uzdrži moralni nauk Crkve o braku i obitelji.

Na koncu, Filipinska je biskupska konferencija pozvala sve vjernike, a osobito političke vođe, da se odupru nastojanjima da se istospolne unije i homoseksualni odnosi uvedu u kulturu kao nešto normalno. Katolici su pozvani oduprijeti se takvim nastojanjima – ističu biskupi u pismu naslovljenom „Pastoralni odgovor o prihvaćanju homoseksualnog životnog stila i ozakonjenju homoseksualnih unija“. Filipinski pastiri međutim ističu da se katolici imaju s ljubavlju odnositi prema svakoj osobi s istospolnim sklonostima, pokazujući tako trajnu narav kršćanske ljubavi. Osobe koje osjećaju sklonosti prema istome spolu biskupi pak potiču da gaje čedna prijateljstva s muškarcima i ženama, objašnjavajući da su pozvani svjedočiti životvorni učinak prijateljstva utemeljenog na krepostima.

RV | Bitno.net

Share.

Comments are closed.