TUĐA ISKUSTVA

Najdalje je u lustraciji otišla Češka. Baršunasta revolucija iz javnog je života u hipu uklonila više od 9 tisuća špijuna, doušnika i partijskih dužnosnika.

Autor: PolitikaPlus

Zid koji je 28 godina dijelio Istok od Zapada nije izdržao. Njegov pad pod najezdom onih u čije ime je sazdan jedan je od ključnih događaja prošloga stoljeća. Zajedno sa zidom pao je i istočnonjemački režim te za sobom povukao mnoge koji su mu služili, prenosi HRT. 

Primjerice, samo u Saskoj otpušteno je više od polovine prosvjetara. No otad se lustracija u Njemačkoj svodi tek na mukotrpno sastavljanje dosjea koje je tajna služba Stasi bila pokušala uništiti.

Najdalje je u lustraciji otišla Češka. Baršunasta revolucija iz javnog je života u hipu uklonila više od 9 tisuća špijuna, doušnika i partijskih dužnosnika. Poslije je lustracija regulirana posebnim zakonom. Zakon je 2000. trajno produljen, a provjereno je čak 400 tisuća građana.

U Poljskoj, nakon godina postupnih čistki i neuspješnih zakonodavnih inicijativa, zakon o lustraciji donesen je tek nakon skandala u kojem je tadašnji premijer Oleksy denunciran kao bivši ruski špijun.

Od rujna 1997. svi zastupnici, ministri, viši dužnosnici, suci, tužitelji i urednici javnih medija u Poljskoj moraju proći provjeru. Slično je ’90-ih bilo i u Mađarskoj, a zakon je bio ublažavan i pooštravan, ovisno o promjenama vlasti. No tim društvima zajedničko je to što s lustracijom nisu čekala. 

U Rumunjskoj, koja se time pozabavila tek nakon dva desetljeća, prije četiri godine zakasnjeli je zakon o lustraciji i drugi put proglašen neustavnim. Lustraciju, nažalost, nismo raščistili na vrijeme, početkom ’90-tih. Nije provedena u Rumunjskoj, baš kao ni u Hrvatskoj. Mislim da je sad prekasno.”

Share.

Comments are closed.