Islamska zajednice u BiH je tijekom prosinca 2015. godine donijela odluku da svi džemati koji djeluju bez njihova dopuštenja moraju biti raspušteni do kraja veljače.

-Na području BiH djeluju najmanje 64 džemata uspostavljena bez dopuštenja Islamske zajednice u BiH i u njima se propovijeda prakticiranje islama koje je potpuno strano izvornom nasljeđu muslimana U BiH – potvrdio je zamjenik reis-ul-uleme BiH Husein Smajić u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje”.

U terminologiji Islamske zajednice džemati su ekvivalent župama kod Katoličke crkve.

Ovog tjedna poslan naputak da sa samozvanim vođama takvih izoliranih muslimanskih zajednica obave razgovor i pozovu ih da postanu dio zakonitog sustava Islamske zajednice ili da u protivnom prestanu sa svojim aktivnostima.

-Prema našim informacijama imamo 64 takva džemata. To pitanje se vuče već duže vrijeme, od završetka agresije odnosno od potpisivanja Daytonskog sporazuma jer, eto, neki ljudi smatraju da IZ u BiH ne radi dovoljno na čuvanju i širenju islama – kazao je muftija Smajić.

Izdvojeni džemati glavno su rasadište ekstremizma, a dokazano je i kako se u njima regrutiraju počinitelji terorističkih napada poput Enesa Omeragića, koji je u studenome 2015. godine u Sarajevu ubio dvojicu bosanskohercegovačkih vojnika.

Unutar takvih “paradžemata” samozvani islamski učenjaci bez dopuštenja reis-ul-uleme predvode džume (molitve), uče djecu i održavaju predavanja.

Muftija Smajić u izjavi za Oslobođenje navodi kako je uglavnom riječ o propovjednicima koji dolaze iz inozemstva i nameću interpretaciju islama kakva se nikada nije prakticirala u BiH.

Kao primjer naveo je džemate koje predvode sljedbenici sekte Ahmedija ili pak šiiti “koji u BiH stižu iz Londona”.

-Muslimani u BiH su suniti i slijede tzv. hanefijski mezheb, odnosno jednu od najliberalnijih pravnih škola u islamu – istaknuo je Smajić.

Ustvrdio je i kako Islamska zajednica u BiH nad samostalnim džematima nema nikakav nadzor, a najviše ih je na području središnje Bosne.

-Područje Zenice njima je zatrpano, područje Travničkog i Bihaćkog muftijstva također – kazao je Smajić.

 

M.J./HRsvijet

Share.

Comments are closed.