Hobi je naziv za aktivnosti koje se rade zbog osobnog zadovoljstva, a ne zbog novčanih nagrada ili primanja. Kroz hobi osoba može proširiti znanje, vještinu i iskustvo te uspostaviti (brojne) kontakte s drugim ljudima koje zanima isti hobi. Za postignuća u hobiju osoba može dobiti i nagrade od kruga istomišljenika ili od šire zajednice, ali osnova hobija je osobno zadovoljstvo.” – Wikipedia
RackMultipart20120824-14920-stmy47_medium

Dragocjeno slobodno vrijeme…

Hobi nekad i danas – dvije posve drugačije priče. Naši stari bavili su se ribolovom, uzgojem ruža, heklanjem, vezenjem goblena, drvodjelostvom i sl. Danas – pišemo blogove, restauriramo stari namještaj ili brzo hodamo… u najboljem slučaju.
U većini slučajeva, nažalost, ne činimo ništa. Nakon napornog radnog dana pozicioniramo se pred TV ekranima ili pred računalom, na društvenim mrežama. Najčešća opravdanja za nebavljenje hobijem su: ‘nemam vremena’, ‘preumoran sam’, ‘ne mogu si to priuštiti’ i sl.

Bit hobija je opuštanje, uživanje u slobodnom vremenu, odmor od posla.

hobi1
Razmislite koliko vas ono što radite u slobodno vrijeme uistinu opušta i oraspoložuje. Hobi je odmak od rutine i naporne svakodnevice, vrijeme u kojem nema žurbe, rokova, natjecanja.

Hobi nije gubitak vremena. Zadovoljstvo koje hobi može pružiti onome tko se njime bavi nemjerljivo je materijalnim odnosima. Osobe koje se bave nekim hobijem osjećaju se ispunjenije, svrsishodnije, zadovoljnije su. Hobi nam pruža mogućnost da se samoizrazimo, da nešto radimo na svoj način, da kreiramo. Hobi nas smiruje.

Pokušajte ne čekati mirovinu, da djeca odrastu ili neko drugo životno razdoblje za početak bavljenja hobijem.
Mogućnosti su danas veće nego ikad. Zamislite se nad sobom. Što biste voljeli raditi u slobodno vrijeme? Što naučiti? Što vas opušta?

I samo krenite…

Share.

Comments are closed.