ZA ONE KOJI BI HTJELI, A NE ZNAJU KAKO

Možda već neko vrijeme ne ideš na misu ili je od posljednjeg odlaska prošlo mnogo vremena. Ako razmišljaš o ponovom odlasku na misu, a osjećaš mali pritisak, ako si zabrinut ili uznemiren ili samo nesiguran, ovo je tekst za tebe.

Foto: Catholic Church of England and Wales @flickr.com

1. Zadrži smirenost!

Za početak, reći ćemo jasno jednu stvar: ako si zabrinut, ne brini se! Neće se pojaviti glas u tvojoj glavi koji govori: “Eh! Ovaj godinama nije bio na misi!” Bog želi da dođeš takav kakav si sada, a pripremiti se za misu ne znači postati savršen. Bog želi da rastemo i postanemo onakvi kakvima nas je zamislio, ali to ne znači da trebamo proći detektor grijeha kako bismo ušli u crkvu! Dođi takav kakav jesi!

2. Unaprijed se pripremi

Kao i za svaku posebnu prigodu, važna je priprema. Odjenuti svoju najljepšu odjeću utječe na to kako se osjećaš i kako se ponašaš kad si ondje. Lijepo se obući pomaže ti usredotočiti se!

Dan prije pročitaj čitanja i Evanđelje. Pročitaj ih i razmišljaj o njima (umjesto da ideš naslijepo). Ako pomišljaš ići na misu s obitelji, pokušajte čitati zajedno. Također, možeš pročitati razmišljanje o Evanđelju kako bi ti pomoglo shvatiti značenje tog odlomka, te kakav utjecaj može imati na tvoj život.

3. Pronađi nekoga s kim ćeš ići na misu

Teško je ići sam na neko novo mjesto. Isto vrijedi kad se nakon dugo vremena ponovno odlazi na misu. Ako želiš ići na misu, ali nemaš s kim, vidi možeš li naći nekoga tko bi ti se pridružio. To može biti neki prijatelj koji redovno ide u crkvu ili neki poznanik. Možda neki član obitelji koji te već ranije pitao želiš li s njim ići na misu. Nazovi i pitaj možete li ići zajedno. Ako ne želiš ne moraš iznositi ili objašnjavati  razloge. Jednostavno nazovi nekoga i pitaj da ti se pridruži. Ako se radi o nekom dobrom prijatelju, sigurno neće zapitkivati i mirno će ti se pridružiti.

4. Dođi malo ranije

Pokušaj doći malo ranije kako bi izbjegao stres zbog dolaska u posljednji trenutak. Ponesi knjižicu s pjesmama i misal kako bi mogao pratiti dijelove slavlja. Iskoristi ovaj trenutak da se sabereš, da moliš i pitaš Duha Svetoga da ti dopusti sudjelovati na misi na najbolji mogući način.

5. Sudjeluj

Misa ne treba biti neki oblik kućne zabave, ali isto tako ne trebamo biti samo promatrači. Pjevaj (nije važno ako ne znaš, ne radi se o natjecanju), odgovaraj i aktivno sudjeluj u slavlju! Ne brini ako pogriješiš ili ako nisi siguran kad treba sjesti, ostati na nogama ili kleknuti. Slijedi ljude koji te okružuju. Ako si zbunjen pokretima koje treba napraviti, sjeti se da pomaže usredotočiti se na važnost onoga što se događa u tom trenutku. Važno je za vrijeme mise dati sve što možeš, prinijeti sve dobro i loše u svom životu i predati  to nebeskom Ocu koji te voli.

6. Djeca su dobrodošla (iako plaču!)

Možda se na misu vraćaš sa svojom djecom. Ako je tako, molim te ne brini se hoće li plakati tijekom slavlja. Tamo će biti mnogi roditelji koji će se sjetiti što znači povesti dijete na misu.

Za veću djecu korisno je nešto ponijeti sa sobom – npr. knjižicu s molitvama, neku biblijsku priču ili dječji misal, kako bi se lakše usredotočila.

7. Pričest

Prije nego pođeš na pričest, pozovi Isusa u svoje srce i pokušaj biti prisutan u tom trenutku. Poslije pričesti provedi vrijeme u razgovoru s Isusom i zahvali Mu za sve što ti je dao.

Primiti Krista prekrasan je dar, ako si se pripremio! Ako dugo nisi bio na misi, trebaš se ispovijediti. Zapamti da bi trebao pristupiti pričesti samo ako si u stanju milosti. Vratiti se na misu više je od običnog obreda. To je autentičan susret s Kristom i želimo da naše srce bude čisto kako bismo ga mogli dočekati onako kako zaslužuje! Potraži raspored ispovijedi u svojoj župi!

Ako se nalaziš u okolnostima zbog kojih ne možeš primiti Euharistiju (ako se ne uspiješ ispovijediti prije mise), ne boj se otići primiti blagoslov od svećenika. Nitko od nas (osobito oni koji redovno idu na misu) ne želi uzimati Gospodina zdravo za gotovo. Ne brini se što misle drugi. To je između tebe i Boga. Nitko ne bi trebao suditi ljude koji za vrijeme pričesti ostaju u klupama. To nije trenutak u kojem bi ljudi trebali gledati i pitati se zašto drugi ne idu na pričest. To je trenutak u kojem svi trebamo gledati u svoje srce i s pouzdanjem i radošću moliti Gospodina da nas izliječi i dovede nas na mjesto na kojem možemo primiti Njegov oprost i biti u stanju milosti da Ga primimo.

8. Poslije

Nakon svete mise nemoj navaliti kako bi što prije izašao iz crkve. Uzmi koji trenutak da razmisliš o onome što se događalo. Postoji li netko tko te povrijedio? Kako bi mogao promijeniti svoj život? Ima li nešto što treba promijeniti? Ili o tome razmisli kod kuće. Ne boj se predstaviti se svećeniku i ostati na druženju poslije mise, ako ga župa organizira.

9. Ne očekuj savršenstvo

Često, kad idemo na misu, stvari ne idu kako bismo željeli. U idealnom svijetu, zajednica bi tijekom mise bila puna života i radosti, svećenik bi imao nadahnjujuću propovijed i tko god bi otišao osjetio bi jedinstvo s Bogom. No često misa zna izgledati drugačije. Osobe oko nas mogu izgledati uznemireno, pospano, svećenik može imati neprivlačnu propovijed… Neovisno o iskustvu mise, zapamti ovo: Krist je doista prisutan na misi. Nije ograničen našim ljudskim nesavršenostima, želi biti s nama, u svakom dijelu našeg života, pa i onda kad se misa čini razočaravajućom. Krist je uvijek ondje. I kad se čini da drugi nisu stvarno prisutni. Ponekad, ako nismo dovoljno pozorni, možemo upasti  u ravnodušnost, ali zapamtimo da je Krist još uvijek duboko zainteresiran za nas i ne prestaje nas ljubazno poticati da dublje sudjelujemo u euharistijskom slavlju. Došao je da nas ujedini sa sobom. Pokušaj se potpuno darovati na misi, stapajući se s onima koji te okružuju i zapamti da je misa čin vjere. Ne brini se ako ništa ne osjetiš i budi siguran da je Krist presretan što te ponovno vidi.

Izvor: Aleteia.org

Prijevod: Monika Šagolj | Bitno.net

Share.

Comments are closed.