Homoseksualizacija brzo napreduje. Tko ne pjeva prodorno u homofilnom zboru, pobuđuje sumnju. Google Maps “usrećuje” korisnike s homo-korektnim Street Viewčovječuljkom. Čak i kad Papa izričito precizira svoje izjave, to ne znači da će ga katolički mediji slijediti.

Prošle nedjelje je papu Franju na povratku iz Armenije novinarka novinske agencijeAmeričke biskupske konferencije (CNS) Cindy Wooden upitala što misli o homosekualizmu. Naime, htjela je znati što Papa kaže na zahtjev kardinala Reinharda Marxa, da se Crkva treba ispričati “gay zajednici” jer ih je marginalizirala.

Ubojica iz Orlanda je bio “vojnik kalifata”, a ne kršćanin

Wooden je izrekla ovu apsurdnu izjavu: “U danima nakon masakra u Orlandu, mnogi su rekli kako kršćanska zajednica zasigurno ima nekakve veze s mržnjom prema tim ljudima“, iako je atentat na gay klub u Orlandu počinio jedan “vojnik kalifata”, džihadist islamske države (IS). Kao novinarki, sigurno joj je dobro poznato, da je Američka vlada izmanipulirala izjavu muslimanskog ubojice, kako bi se poništila svaka veza s Islamom. Stoga se, dakle, može pretpostaviti, da se pogrešno optuživanje kršćana prihvaća.

Papa Franjo odgovorio je preciznije nego prije tri godine na povratnom letu iz Rio de Janeira, kada se prvi put javno izjasnio po pitanju homoseksualnosti. On je naveo da je stav prema homoseksualnosti i homoseksualacima u skladu sKatekizmom Katoličke Crkve, te da homoseksualce treba pratiti u skladu s Katekizmom. Jasan stav. Jasan samo za vjerne katolike koji kako-tako poznaju Katekizam. Međutim, ta izjava nije pogodna za neprakticirajuće katolike, a pogotovo ne za ne-katolike. Papa je tako opet izbjegao objasniti učenje Crkve o homoseksualnosti i o homoseksualcima. Još jedna propuštena prilika.

(…)

Papa Franjo je u toku leta dao izjave o mnogim važnim pitanjima. Između ostalog, zahtijevao je ni manje ni više, nego “novu EU” i “veću samostalnost i više slobode” za države članice. S kolegom sam se kladila da će masovni mediji pitanje homoseksualnosti uzeti kao udarnu vijest, a tako je i bilo.

Naslovi su bili, u malim varijacijama: “Crkva bi se trebala ispričati homoseksualcima”. To je upravo ono, što Papa nije rekao.

“Crkva se ispričati homoseksualcima”? – Ne, jer “Crkva” je sveta

Papa se doduše usuglasio sa “marksističkim” kardinalom” [Reinhard Marx], ali je precizirao, da je “Crkva sveta”, a kršćani su oni koji su “grešnici”. Drugim riječima, grijeh i krivnja su uvijek osobni. Ako se, dakle, netko treba ispričati, onda su to oni kršćani koji su sagriješili, a ne “Crkva”.

Papa je izvršio bitno pojašnjenje, pa je tako ispravio i utjecajnog predsjednikaNjemačke biskupske konferencije i njegovo razumijevanje Crkve.

Međutim, pojašnjenje nije pomoglo, jer čak ni katolički mediji nisu bili u stanju ili nisu bili spremni pravilno citirati papu. Kathpress, novinska agencija austrijske Biskupske konferencije stavila je isti naslov, kao i sekularni mediji: “Crkva bi trebala ispričati homoseksualcima”.

Mi se ovdje nećemo truditi istraživati, tko je prepisao od koga. Osim toga, lako je ustanoviti da je – ostanimo na primjeru Austrije – Kathpress prvi medij koji je proširio krivu vijest. Prije toga bio je AP, jedna od “tri velike sestre” među novinskim agencijama.

U medijskom sektoru se, obično na štetu sveobuhvatne i temeljite informacije, radi na sljedeći način: Ako jedna međunarodna i jedna nacionalna novinska agencija pišu istu stvar, onda praktički ni jedna redakcija ne ispituje istinitost vijesti. Umjesto toga, svi relevantni mediji jedne zemlje prepisuju isti sadržaj. Rezultat toga je deprimirajući jedinstveni stav medija.

Od jedne katoličke tiskovne agencije moglo bi se očekivati pravilno prenošenje vijesti. U protivnome, postavlja se pitanje, je li namjerno došlo do “nesporazuma”. Zanimljivo je, da nesporazum u masovnim medijima i agencijama brzo i pouzdano nastaje u smislu mainstreama. Pretplatnici i korisnici tada postaju propagandna stoka koju treba hraniti, da „pravilno“ misli.

Martha Burger-Weinzl za katolishes.info

Share.

Comments are closed.