STEŽE SE OBRUČ OKO OBAMINE ADMINISTRACIJE

pp1

Odbor za nadzor i reformu vlade Zastupničkog doma američkog Kongresa provest će istragu o povezanosti Obamine administracije s Planned Parenthoodom nakon objave serije video snimaka o ilegalnoj trgovini dijelovima abortiranih beba u koju su umješani čelni ljudi tog divovskog pružatelja usluga abortusa.

Do sada su Kongres i nekoliko saveznih država pokrenuli istrage o Planned Parenthoodu nakon što su novinari Centra za medicinski napredak objavili tajno snimljene video materijale koji prikazuju kako se direktori te organizacije cjenkaju oko fetalnih organa. Pet saveznih država obustavilo je financiranje Planned Parenthood-u zbog skandala koji je izbio u javnosti, ali sada se obruč primiče i prema Obaminoj administraciji.

Odbor za nadzor i reformu vlade Zastupničkog doma Kongresa želi znati da li je Obamina administracija preko Ministarstva zdravstva pružala federalne potpore Planned Parenthood-u kojima se u konačnici financirala trgovina dijelovima tijela abortiranih beba te da li je Planned Parenthood koristio ta sredstva kao “podršku poslovnim transakcijama s fetalnim tkivom”.

Zastupnik Jason Chaffetz, predsjednik Odbora za nadzor i reformu vlade, skupa s predsjednikom pododbora Jimom Jordananom, poslao je pisma tajnici Ministarstva zdravstva Sylviji Burwell i Cecile Richards, koja je predsjednica Federacije Planned Parenthood America od 2006. godine i članica Demokratske stranke.

pp3

U pismima se od Obamine administracije traži da identificiraju sve agencije koje djeluju u sklopu Ministarstva zdravstva a pružaju financiranje i/ili drugu podršku Planned Parenthood-u odnosno njihovim podružnicama, kao i programe koje svaka od tih agencija provodi pružajući financijsku ili drugu pomoć PP-u.

Za svaku godinu počevši od 2010. na ovamo Obamina administracija mora navesti ukupni iznos financiranja iz federalnih sredstava koji se preko Ministarstva zdravstva usmjerava Planned Parenthood-u ili njihovim podružnicama, te iznose razvrstane prema agenciji, grupi ili programu iz kojih se provodi financiranje. Također moraju navesti sva ograničenja i propise kojima podliježe korištenje financiranja koje Ministarstvo zdravstva pruža Planned Parenthood-u i njihovim podružnicama.

S obzirom na 528,4 milijuna dolara koje je Planned Parenthood primio iz federalnih sredstava za godinu 2014. (ukupni njihovi prihodi za navedenu fiskalnu godinu bili su 1,3 milijarde dolara), Odbor za nadzor i reformu vlade od Planned Paretnhood-a traži da prema programima, potporama i drugim izvorima financiranja navede iznose federalnog financiranja, uključujući sva financijska i godišnja izvješća za posljednje četiri godine te sva računovodstvena izvješća o djelatnostima koje su financirane novcima poreznih obveznika. Odbor za nadzor i reformu vlade također traži i podatke o plaćama 50 najviše pozicioniranih i najviše plaćenih zaposlenika Planned Parenthood-a.

pp

Dokumenti se Odboru moraju dostaviti najkasnije do 28. kolovoza, do kada bi se pred Odborom trebao pojaviti i netko od predstavnika Planned Parenthood-a kako bi odgovorio na pitanja zastupnika. Međutim, medicinska direktorica Planned Parenthood-a dr. Deborah Nucatola, javnosti poznata iz prvog objavljenog videa Centra za medicinski napredak, imala je rok da se pojavi pred Odborom za energetiku i trgovinu američkog Kongresa do 31. srpnja, ali njihovi odvjetnici su to odbili, kao što su odbili i svjedočenje pred odborom teksaškog Senata, koji također provodi istragu nad Planned Parenthoodom.

Planned Parenthood izgleda uživa slobodu odlučivanja hoće li i kada će se pojaviti pred predstavnicima američkog naroda iako godinama troše novac iz federalnog proračuna i proračuna saveznih država u ogromnim količinama.

Izvor: Narod.hr/Liveactionnews

Share.

Comments are closed.