ŽIVOT JE ČESTO KAO OLUJA

Kad bih ponovno imala 20, ovo bih savjetovala sebi…

Foto: www.stocksnap.io, kad sam imala 20

U posljednjih pet godina četvero je moje djece završilo fakultet i mislim da tek sada, kada su se našli na tržištu rada, razmišljaju ozbiljnije o svojim karijerama. Promatrajući njih kako se odlučuju na velike korake i postavljaju ozbiljna pitanja, prisjećam se sebe u njihovim godinama.

Gledajući unatrag, toliko bih toga mogla reći mlađoj verziji sebe. Ipak, osjećam se pozvanom ponuditi te savjete svojim odraslim kćerima, sinovima i njihovim prijateljima koji su na počecima svojih karijera.

Kad bih ponovno imala 20, ovo bih savjetovala sebi:

1. Ostani čvrsta u svojoj vjeri

Život je prečesto nalik oluji. Zbog mnoštva stvari koje možemo naučiti, vidjeti i napraviti, lako je izgubiti svoju vezu s Bogom. Vjera nije nešto što trebamo ostaviti za slobodno vrijeme. Dopusti vjeri da upravlja tvojim životom. Neka ti vjera bude na prvom mjestu, jer to je ono što je najvažnije za tebe u ovom trenutku.

Stvari na koje trošiš vrijeme i energiju mogu biti dobre, no one nisu tvoj krajnji cilj. Bez obzira na to koliko uspjeha imala na poslu, ili koliko zgodan tvoj supružnik bio, ili koliko su tvoja djeca pametna, zapamti da živimo u slomljenom svijetu i nevolje će doći. Osjetit ćeš izdaju i razočaranje, sramotu i neuspjeh. Tvoja će te djeca testirati do same srži. Ali vjera će te održati i voditi kroz najsvjetlije i najtamnije trenutke tvoga života. Izgrađuj svoj život na čvrstom temelju vjere i nećeš pasti (Mt 7,24-27).

2. Pronađi vrijeme za sebe

Sada imaš vremena (stvarno imaš, makar ti se ne čini tako) da dobro istražiš i upoznaš sebe onakvu kakvu te Bog stvorio. Otkrij svoje temeljne vrline kako bi mogla pronaći društvo čije se vrline slažu s tvojima. Upoznaj svoje jake strane i izaberi najbolji način kako ćeš ih iskoristiti. Knjiga Strengths Finder je izvrstan priručnik koji ti može pomoći u tome. Otkrij gdje leži tvoja strast kako bi je na smislen način mogla utjeloviti u svom životu.

Radeći puno radno vrijeme u velikoj korporaciji, nisam baš voljela svaki dio svog posla, no uvijek sam uživala biti mentor drugima. Sada pomažem drugim ženama kroz program 4word i mentoriranje zauzima velik dio moga života. Napokon shvaćam koliko mi taj posao daje snage i ispunja me. Što više upoznaješ tko si i kakvom te je Bog stvorio, to ćeš bolje naučiti iskoristiti svoje vrijeme (Ps 139, 13-16).

3. Uloži svoje vrijeme u prijatelje i rodbinu

Ne suočavaj se sa svijetom sama. Bog nas je stvorio za druge kako bismo se zajedno mogli izgrađivati i rasti. On se koristi ljudima kako bi nas potaknuo, podupro, tješio i, ponekad, donio svoju Riječ u naš život.

Međutim, to ne ide uvijek lako. Ponekad može biti teško ako ne znamo s kime izgrađivati prijateljstvo na poslu ili koliko biti “blizak” sa svojim kolegama. Možda nam se često čini da nas druge žene u crkvi “ne razumiju”. Obitelj nam može predstavljati blagoslov i čvrst temelj, no često može zakomplicirati stvari.

Neki kršćani govore da je život u zajednici uvijek zadovoljstvo, no istina je daleko složenija.

Takav život bi trebao biti nelagodan! Ti si predivno, lijepo i čudesno dijete Božje! Ti si grešnik koji radi pogreške i zbližava se s drugima koji su također grešni! Vaš susret neće biti čist i uredan. Usprkos tome, odvaži se! Sada možda ne možeš ni zamisliti, no jednog dana trebat ćeš te prijatelje i svoju obitelj da ti pomognu u životu i karijeri (Rim 12,4-8).

4. Nemoj požurivati samu sebe

Znam da želiš postići dosta toga, no ne moraš sve odjednom napraviti. Uzmi vremena da dođeš do cilja. Sjeti se da je život dug i da postoji pogodno vrijeme za svaki posao (Prop 3,1). Čuvaj u sebi Božji poziv za svoj život tako da postaviš zdrave granice oko sebe i naučiš reći ne.

Morat ćeš naučiti reći ne ako želiš postići velike stvari (i sačuvati svoje zdravlje). Instagram, Facebook, Twitter i druge društvene mreže mogu biti dobre platforme za stjecanje novih znanja, no prečesto se mogu svesti na beznačajno stavljanje pomodnih slika i statusa. Te stvari same po sebi nisu loše, no stvaraju neprirodan pritisak da neprestano činimo nešto novo, uzbudljivo i vrijedno dijeljenja.

Ne gomilaj iskustva za koja ne nalaziš vremena kako bi razmišljala o njima. Složi svoj dnevni raspored tako da uspiješ naći vremena za svoj mir – čak i kada to znači da ćeš propustiti uzbudljive događaje, prilike pa čak i volonterske projekte vrijedne truda.

5. Pomaži drugima na svom putu

Bog te poziva na rad. On ti je dao sposobnosti i usadio u tebe nagon za uspjehom. On te je pozvao na tvoje radno mjesto i darovao ti darove koji su ti potrebni da ostvariš njegov posao. Ti si Kristov predstavnik na svome radnom mjestu.

Ne brini se, ne moraš naviještati evanđelje sa svoga uredskog stola svako jutro. Dapače, to bi bio izvrstan način da dobiješ otkaz i NE približiš nikoga Kristu. Prema mom iskustvu, najbolji način širenja vjere na svom poslu jest taj da živiš svoju vjeru na autentičan neagresivni način kroz svakodnevne obveze koje imaš.

Nemoj biti prosječna, svoje obveze čini na izvrstan način. Budi iskrena i pouzdana. Budi posebno pozorna na to kako se odnosiš prema svojim kolegama, posebno onima zbog kojih lako planeš. Primijeti potrebe svojih kolega i pokušaj im pomoći koliko možeš. Nauči dobro slušati kako bi mogla bolje shvatiti i odgovoriti ljudima oko sebe.

Kako budeš starila osvrtat ćeš se unatrag na svoju karijeru i bit ćeš ponosna na stvari koje si postigla. No ipak od svega nećeš najviše cijeniti postignuća, titule, povišice, već ljude s kojima si radila, koje si mentorirala i kojima si služila – njih ćeš cijeniti najviše.

Diane Paddison | todayschristianwoman.com

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net

Share.

Comments are closed.