U utorak, 14. studenoga u Gimnaziji fra Dominika Mandića na Širokom Brijegu pred brojnom publikom, učenicima i profesorima te uzvanicima iz javnoga života – gradskoga poglavarstva, Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Zavoda za odgoj i obrazovanje i Vlade ZHŽ, održan je književni susret na kojem je predstavljen zbornik najuspjelijih učeničkih radova Vještina (ni)je granica. Mladi autori su predstavili svoje uratke, a zatim su im uručene pohvalnice i nagrade. Književni susret je završetak i kruna literarnoga natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola koji svake godine o svetkovini sv. Josipa raspisuje HKZ Troplet.

Na samom početku književnoga susreta ravnateljica Marijana Pažin-Ivešić je pozdravila sve nazočne, poimenice visoke uzvanike i zahvalila svima koji su pomogli u organiziranju književnoga susreta a posebno Gradskom poglavarstvu na čelu s gradonačelnikom.

Nakon toga predsjednik HKZ Troplet je pozdravio sve nazočne, posebno je zahvalio učenicima koji su poslali svoje uratke a najboljima čestitao na uspjehu te ih potaknuo da i dalje pišu i tako razvijaju svoj talent i vještine. Također je zahvalio domaćinima susreta, osoblju Gimnazije na čelu s ravnateljicom i gradonačelniku Miri Kraljeviću na potpori.

Članica prosudbenog povjerenstva literarnoga natječaja, prof. Danijela Skoko, nakratko je u stručnome osvrtu predstavila Zbornik i prenijela pozdrave odsutnih članova povjerenstva sveučilišnih profesora i književnika Antuna Lučića i Marka Tokića. Iz njihovih recenzija je izdvojila nekoliko prigodnih misli koje oslikavaju bogatstvo učeničke kreativnosti i potvrđuju zrelost u oblikovanju vrijednosnih stajališta. Istaknula je da je na natječaj pristigao velik broj radova od koji neki nisu zadovoljavali kriterije, ali je isto tako među uspjelima bilo zahtjevno odabrati najbolje.

Prisutni autori su u programu predstavljanja pročitali svoje prozne ili poetske priloge, a za one koji nisu mogli doći to su učinili članovi gimnazijske literarne sekcije. Najboljim autorima su uručene zaslužene nagrade – pohvalnice, novčane nagrade, primjerci zbornika i zastave Herceg Bosne, a odsutnima će biti naknadno dostavljene. Nagrađeni radovi i tekstovi recenzija su objavljeni i na internetskoj stranici Tropleta www.troplet.ba.

Program književnoga susreta su u cijelosti osmislili i vodili učenici Gimnazije uza sudjelovanje školskih sekcija, a mješoviti školski zbor i recitatori su ovaj događaj oplemenili nizom prelijepih skladbi i prigodnih recitacija. Organizatori su se pobrinuli da svi nazočni, osim pozitivnih dojmova, sa sobom ponesu i besplatan primjerak zbornika.

Share.

Comments are closed.