INICIJATIVA #CHRISTIANBELLS

Notre_Dame-580x379

Zvona pariške katedrale Notre-Dame i brojnih crkava diljem Francuske u subotu će zazvoniti u znak potpore istočnim kršćanima, izvijestila je lyonska biskupija, koja je pokrenula inicijativu preuzetu u brojnim europskim državama.

U četvrtak je pedesetak francuskih biskupija najavilo sudjelovanje u ovom događaju, koji je posebno promovirao nadbiskup lyonski Philippe Barbarin. Događaj će se proširiti i izvan granica Francuske. Dvije španjolske biskupije, sve belgijske i luksemburška najavile su sudjelovanje, rekla je glasnogovornica lyonske biskupije Natalia Trouiller.

Na Twitteru se u povodu tog događaja pojavila oznaka #ChristianBells. Francuske i ostale biskupije zvonjavom zvona obilježit će uznesenje blažene djevice Marije ne nebo.

“Zvonjava zvona 15. kolovoza točno u podne iz svih crkava i svetišta u našoj zemlji bit će podsjetnik na molitvu, prijateljstvo, bratstvo, potporu”, objavio je monsignor Barbarin u video snimci objavljenoj na internetskim stranicama lyonske biskupije.

I pariški nadbiskup, kardinal Andre Vingt-Trois pozvao je da se crkve u subotu oglase zvonima. “Čini mi se da je dobro podsjetiti se… da se bol kršćana na Istoku pojačala prije godinu dana”, kada je pao Mosul, poručio je kardinal.

U srpnju je papa Franjo pozvao na okončanje “genocida” nad kršćanima na Bliskom istoku i drugdje, nazvavši to “trećim svjetskim ratom” u kojemu su kršćani izloženi progonima i mučenjima.

Najmanje je 300.000 kršćana pobjeglo iz Sirije od početka rata u toj zemlji 2011., a u Iraku trenutačno živi oko 400.000 kršćana u odnosu na 1,4 milijuna 1987.

Izvor: narod.hr/h

Share.

Comments are closed.