Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe prozvao je Poljsku zbog zakona o pobačaju kojeg on smatra kršenjem ljudskih prava.

Prošli tjedan na konferenciji za novinare u Varšavi, povjerenik Europskog vijeća za ljudska prava, Nils Muižnieks, objavio je rezultate istrage koja je provedena u veljači ove godine.

Glavnina izvješća zadržava se na pitanjima spolnosti, uključujući obavezan seksualni odgoj, pristup kontracepciji s posebnim naglaskom na “sigurnom i legalnom” pobačaju.

U izvješću se tvrdi da je obvezan seksualni odgoj u školi “bitan jer jamči ženama seksualna i reproduktivna prava”, te se žali na činjenicu da roditelji imaju pravo izuzeti svoju djecu iz razreda. Napominje se da su nevladine udruge (NGO) navele kako učitelji “nemaju dovoljno obuke i znanja u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava“.

Izvješće spominje da je pristup kontracepciji ograničen zbog prigovora savjesti liječnika koji ih odbijaju propisati i ljekarni koje ih odbijaju držati u ponudi. Ponovno se, referirajući se na nevladine udruge, u izvješću opisuje da žene u Poljskoj imaju otežan put do stjecanja kontracepcije zbog zakona o savjesti, koji štiti katoličke liječnike i one drugih vjera koji iz moralnih razloga odbijaju korištenje umjetne kontrole rađanja.

Nadalje prigovaraju što djeca moraju imati roditeljsku dozvolu za kupnju kontracepcije te da mnoga kontracepcijska sredstva nisu pokrivena zdravstvenim osiguranjem.

Poljska, tradicionalno katolička zemlja, ima najrestriktivniji zakon o pobačaju u Europi, ali još uvijek dopušta pobačaj u bilo kojoj fazi trudnoće zbog “života i zdravlja” majke, te ako fetus ima “neizlječivu ili po život opasnu bolest, ili kada je trudnoća rezultat kaznenog djela – omogućujući pobačaj do 12. tjedna trudnoće“.

Iako majka nije kažnjena ako obavi pobačaj izvan zakonskih ograničenja, svatko tko joj pomogne u izvršenju abortusa čini kazneno djelo.

Preporuka Komisije nije zakonodavna, ali Europska unija može pokušati prisiliti Poljsku na promjene zakona koristeći financijske kazne kako bi postigli svoj cilj.

Izvor

Inače, isti Nils Muižnieks je u travnju nakon svog petodnevnog posjeta Hrvatskoj poručio kako je zabrinut i stanjem u Lijepoj Našoj:

U Hrvatskoj su ugroženi društvena kohezija i pluralizam. Apeliram na vladajuće da pokrenu i osiguraju otvoreni dijalog sa svim društvenim akterima kako bi se zaštitio pluralizam i izbjegle daljnje polarizacije u društvu. Osim toga, politički vođe trebaju poslati nedvosmislenu poruku protiv nasilja, diskriminacije, netrpeljivosti, posebno prema pripadnicima nacionalnih manjina i novinara.

Share.

Comments are closed.