FENOMEN ‘UREZANOSTI’

Prva spolna iskustva uvijek ostavljaju posebno snažan dojam i stvaraju snažnu bliskost. Kod žena su, zapravo, brojni psiholozi pronašli fenomen koji se naziva “urezanost”.

Foto: Shutterstock, osobe s kojom ste imali spolne odnose

Oni to objašnjavaju time da se kod žena pri prvom spolnom odnosu slika njezina partnera “urezuje” u njezino sjećanje – na iznimno snažan i trajan način.

Ne sumnjam u postojanost urezivanja. I sama sam bila svjedok toga. Vidjela sam sretno udane žene koje ni same ne mogu shvatiti zašto još uvijek “ne mogu preboljeti” mladića kojeg nisu vidjele godinama. Vidjela sam mnoge, inače stabilne, žene koje su potpuno “poludjele” kada se osoba s kojom su izgubile svoju nevinost vjenčala.

Bog je s razlogom stvorio ovaj proces. Spolnost je stvorena za brak. Ako žena čuva spolnost za brak, onda će se ovo urezivanje dogoditi s njezinim suprugom. On će biti onaj s kojim će se ona osjećati trajno povezana. Urezivanje njegove slike ostat će u njezinim mislima, a bliskost koja će se među njima stvoriti pomoći će im u ojačavanju njihova braka.

Žene koje proživljavaju učinke predbračnog urezivanja često su uplašene ili uzrujane zbog svega što im se dogodilo. Ne mogu shvatiti kako i dalje mogu biti opsjednute s osobom koja nužno nije bila dobra za njih. Često mi govore da se osjećaju kao da gube razum. Ali ne gube. Urezivanje je normalna pojava. Ono što nije normalno jest dopuštanje urezivanja neke osobe koja neće uz vas zauvijek ostati.

“Želim početi ispočetka, ali vi ste rekli da se čistoća ne postiže odjednom. Kakve bih korake trebala poduzeti da budem sigurna da neću opet zgriješiti?”

Gubitak nevinosti u nevjenčanoj vezi često je posebno traumatsko iskustvo. Umjesto euforična sjaja “spolne zrelosti”, mnoge osobe se nađu u situaciji u kojoj se osjećaju osamljene, prazne i čudno “drugačije”. Strah od trudnoće i bolesti dodatno pojačava tu traumu. Veze se, umjesto poboljšavanja, često pogoršavaju. Samopoštovanje se često ozbiljno srozava. Ovdje želim istaknuti neke upute posebno za vas koji počinjete ispočetka.

Otiđite na ispovijed: To se podrazumijeva i bez moje napomene. Prvi korak k tome da učinite svoj život ponovno ispravnim jest obnavljanje vašega odnosa s Bogom. Ispovijed vas ispunja svim vrstama milosti koje će vam olakšati vaše sljedeće korake.

Molite: Kada ste obnovili svoj odnos s Bogom, važno je taj odnos i sačuvati. Redovito molite. Pribivajte misi. Pričešćujte se. Ostanite povezani s Bogom. Pitajte Njega za pomoć koja će vam stalno biti potrebna ako želite živjeti čistoću.

Između ostaloga, morate se posebno potruditi da Euharistija postane dio vašega života. Isus je rekao: “Ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi!” (Iv 6,23). U kolikoj mjeri su grijesi na području spolnosti prouzročeni činjenicom da u sebi nemamo nadnaravnog života? Euharistija je Isus – tijelo, krv, duša i božanstvo. To je cijeli Isus, Onaj koji vas voli više nego itko, tjelesno prisutan pred vama. On vas ispunjava svojom ljubavlju. Pričest je ispunjena golemom nadnaravnom moći.

Neka Euharistija postane dio vašega svakodnevnog života. Primajte pričest svaki dan. Provodite vrijeme moleći pred Presvetim sakramentom. Pronađite crkvu u svojoj blizini koja njeguje trajno klanjanje (gdje je Euharistija izložena u crkvi ili kapelici za štovanje i klanjanje). Ako ne možete pronaći crkvu s trajnim klanjanjem, jednostavno otiđite u svoju crkvu gdje je On prisutan u Svetohraništu. Provodite pola sata ili petnaestak minuta dnevno ili sat tjedno ili koliko je potrebno u Njegovoj prisutnosti. Molite Krunicu, molite vlastitim riječima ili jednostavno sjedite u crkvi i upijajte Njegovu ljubav. Zamolite ga da vam podari svoju ljubav. Zamolite ga da preuzme brigu za vašu budućnost. Čak i ako ponekad ne osjetite duhovni poticaj, jamčim vam da će vam ovo, ukoliko budete ustrajni, biti iskustvo koje će promijeniti vaš život. S vremenom, ono će vam pomoći u iscjeljenju vaše boli.

Razvijte prijateljske odnose: Bez obzira počinjete li ispočetka ili samo pokušavate odoljeti napasti, teško se boriti sam. Očito vam je potrebna Božja pomoć koja dolazi kroz molitvu. Ali isto tako je dobro imati savjetnika za mlade ili svećenika ili osobu koja vam vjeruje i koja je voljna pomoći vam u življenju čistoće. Prije izlaska s nekom osobom koja vas privlači možete porazgovarati s tom osobom. Trebali biste mu unaprijed iznijeti svoje planove. Ako je ta osoba dovoljno objektivna, može vam reći i ovo: “Hej, ali obećali ste da više nikada nećete biti sami s njim u njegovoj kući.” Također možete porazgovarati s tom osobom nakon svakog izlaska tako da možete zajedno protumačiti sve dobre (ili loše) događaje. Spoznaja da vas čeka taj razgovor može biti od velike pomoći u trenucima jake napasti. To vam može pomoći da se zaustavite.

Ispunite svoj život pozitivnom ljubavi: Razgovarali smo o tome kako se mnogi tinejdžeri upuštaju u spolne odnose jer žele pronaći istinsku ljubav koja nedostaje u njihovim životima. Tražiti ljubav kroz spolne odnose nije baš najbolji način. Ali isto tako ni isključivanje spolnih odnosa bez suočavanja s izvorom problema neće riješiti ništa. Ljudskim bićima spolni odnosi nisu nužni, ali zato ljubav jest.

Što trebamo činiti kada u našim životima nedostaje ljubavi? Ponekad ne možemo učiniti puno ukoliko nemamo roditelje ili ako imamo problema u obitelji. Ne možemo pomoći sebi ako ljudi oko nas ne pokazuju ljubav. Ali postoji jedna osoba koju možete kontrolirati – a to ste vi. Vi možete bitiosoba puna ljubavi. To čini razliku. Što se s ljubavlju da, s ljubavlju se i vrati.

Potrudite se da svoj život ispunite ljubavlju za ljude oko vas. Dragovoljno se uključite na neka mjesta gdje ćete biti potrebni ljudima – u javne kuhinje, vjeronaučne programe, kućne posjete za njegu ili tome slično. Kada svoje vrijeme budete provodili šireći Kristovu ljubav, vidjet ćete kako će sve manje vremena biti dostupno za loše stvari koje bi vas mogle dovesti u napast.

Razvijte svoje talente: Nečisto i bludno ponašanje hrani se niskim samopoštovanjem. Ako ne volite sami sebe, onda će vam i biti teže poštovati svoju spolnost. Spolni grijesi uzrokuju još veće smanjenje samopoštovanja. Taj začarani krug možete zaustaviti samo ako spoznate svoje veliko dostojanstvo u Božjim očima.

Bog je svakoga od nas stvorio s razlogom. Mi svi imamo svoju ulogu u Njegovu planu. Da bi nam pomogao u ostvarenju toga plana, On je svakoga obdario nečim posebnim. To se odnosi i na vas. Vi imate nadarenosti i talente. Možda dobro pjevate ili ste dobri u športu ili slikanju ili u nečemu drugom. Bez obzira u čemu ste dobri, važno je otkriti te darove i razviti ih. U njima će vaša energija pronaći odušak, pomoći vam da razvijete samodisciplinu i da pronađete svoje mjesto u Božjem planu.

Spoznajte svoje granice: Ako ste već prije bili spolno aktivni, vaše će granice biti različite od granica osoba koje nikada nisu bili spolno aktivne.

 

Svakodnevna molitva Mariji

Marijo, draga Kćeri Boga Oca, povjeravam ti svoju dušu. Zaštiti Božji život u mojoj Duši. Ne dopusti da ga izgubim grijehom. Zaštiti moj razum i moju volju tako da sve moje misli budu Bogu ugodne.
Zdravo Marijo…
Marijo, draga Majko Boga Sina, povjeravam ti svoje srce. Daj da te ljubim svim srcem svojim. Daj da uvijek nastojim ljubiti svojega bližnjega. I pomozi mi izbjegavati prijatelje koji bi me mogli odvući od Isusa i uvesti me u griješni život.
Zdravo Marijo…
Marijo, draga Zaručnice Duha Svetoga, povjeravam ti svoje tijelo. Daj da uvijek imam na umu da je moje tijelo hram Duha Svetoga, koji stanuje u meni. Ne daj da ikada sagriješim protiv njega ikakvim nečistim djelom, bilo sama ili s drugima.
Zdravo Marijo…
Sv. Josipe, moli za nas!
Sv. Rafaele Arkanđele, moli za nas!
Sv. Marija Goretti, moli za nas!
Amen.

Share.

Comments are closed.