Sanja Vlaisavljević

Direktorica sarajevskog Centra za kulturu dijaloga, Sanja Vlaisavljević, komentirala je emisiju Zabranjeni forum na TV Pinku i osvrnula se na zajednički RTV servis, podjele i pitanje uspostave trećeg kanala u BiH, onog na hrvatskom jeziku.

Facebook status prenosimo u cijelosti:

Imati TV kanal na svom jeziku ne znači slušati nekog na svom jeziku, to možda ponajmanje. Kanal na hrvatskom jeziku je kanal sa pečatom jednog naroda u BiH, konstitutivnog hrvatskog naroda. Hrvati jesu manjinski narod, ali konstitutivni. Osnovno načelo liberalizma proklamira jednaku pravdu za sve, jednake šanse i jednake mogućnosti.

Osporavati zahtjev jednom konstitutivnom narod zahtjev da imaju TV kanal na kojem će biti prikazana njihova kultura,običaji, glazba, folklor i još mnogo toga, znači osporovati ih u njihovom identitetu i ne davati im jednake šanse.

Činjenica da na jendom krovnom RTV servisu rade usposlenici različitih nacija nikako ne znači da oni zastupaju baš te nacije i to u smislu promoviranja njihove kulture i običaja.

Kada bi krovni TV servis emitirao program svako veče iz drugog studija: Grude, Široki Brijeg, Trebinje, Gacko, Srebrenica, Tuzla..

Pa tako studija koliko i dana u tjednu onda bismo mogli govoriti o smislu krvnog servirsa. Ovo svakako ne znači da imam nešto protiv krovnog servisa i ljudi koji tamo rade, nego samo iznosim tezu jednog liberalizma, a liberalizma je nažalost, jedino rješenje za BiH.

Večeras je gost Zabrenjenog foruma na TV Pink, govorio kako želi da na javnom servisu  vidi  i pjevača Matu Bulića. Eh, to je kanal na maternjem jeziku na kojem se ne govori tek naprosto tim jezikom nego kanal na kojem se sluša ono što je uhu blisku.

To me podsjeća na prigovore Federalnom ministarstvu kulture koji je dodijelo novac za projekte iz kulture ravnomjerno u sve dijelove Federacije, pa se ona digli sve sami ljevicari, građanski intelektualci i oni koji su neopterećeni vjerom i nacijom, da prigovore toj odluci jer, “šta zna ministrica drugo osim kupreških kosidbi”!!!

Jer to nije kultura, nego je kultura samo ono što se događa u Sarajevo.

I kosidba je dio kulture BiH, kao i Stari most i režiranje ispod Starog mosta ili sa sarajevskih ulica..

Reditelj u Mostaru, Grudama, Banjaluci je podjednako vrijedan kao i onaj u Sarajevu.

Svaki oblik centraliziranja samo vodi do raspada BiH, a svaka  unutarnja podjela do njenog ujedinjenja. To je liberalizam na djelu./Pposkok.info/HMS/

Share.

Comments are closed.