UZORI ZA SUVREMENE KRŠĆANE

Stoljećima je brak bio prijeporna točka. Zapravo, neki od najvećih i najčašćenijih svetaca dali su svoje živote braneći brak.

marriage-martyrs-700x438

Nije ništa novo da današnja kultura želi odbaciti istinu o braku. Stoljećima je brak bio prijeporna točka. Zapravo, neki od najvećih i najčašćenijih svetaca dali su svoje živote braneći brak. Biste li vi učinili isto?

1. Sveti Ivan Krstitelj – 1. stoljeće

Prema Evanđeljima, kralj Herod se rastao od žene i uzeo ženu svoga brata. Sveti Ivan Krstitelj znao je da je to pogrešno, a činjenica da je Herod javna ličnost učinila je njegov grijeh još težim. Zato se Ivan suočio s Herodom. Nije istaknuo pozitivne stvari u njegovoj preljubničkoj vezi ili se pokušao sprijateljiti s njime, nego mu je izravno rekao: “Ne smiješ ju imati za ženu.” (Mt 14,4)

Saloma i Ivan Krstitelj

Nažalost, umjesto da se pokaje, Herod je Ivana uhitio i bacio u zatvor. Biblija kaže da je Herod “htio ubiti Ivana, ali se bojaše naroda, jer su ga smatrali prorokom.” (Mt 14,5) Ipak, kad je tijekom zabave njegova kći zatražila Ivanovu glavu na pladnju, Herod je popustio i dao da se Ivanu odrubi glava.

Što se tiče Ivanove svetosti, sam Isus ga je pohvalio, rekavši da “među rođenima od žene nema većeg od Ivana Krstitelja.” (Mt 11,11)

2.-3. Sveti Ivan Fisher i sv. Thomas More – 16. stoljeće

Henrik VIII., engleski kralj iz šesnaestog stoljeća, očajnički je želio sina. Nakon što je mnogo godina pokušavao dobiti sina s kraljicom Katarinom Aragonskom, odlučio je rastati se od nje. Naravno, razvod mu nije bio dopušten, stoga je htio da mu brak poništi papa. Međutim papa koji je bio upoznat sa slučajem presudio je kako ne postoji temelj za ništavnost braka.

Fisher More

Sveti Ivan Fisher, engleski biskup (proglašen kardinalom nedugo prije smaknuća), vatreno je branio Katarinu. Na sudu se pojavio u njeno ime i izjavio da će, poput sv. Ivana Krstitelja, umrijeti kako bi obranio nerazrješivost braka.

Kako je kralj Henrik htio sve više moći za sebe, sv. Thomas More, jedan od njegovih najpouzdanijih državnika, odrekao se svoje državničke pozicije. Kad je kralj Henrik oženio Anne Boleyn, More nije bio na vjenčanju.

Uskoro je kralj Henrik počeo prisiljavati ljude da daju zakletvu da je Henrik, a ne papa, glava Crkve u Engleskoj. Thomas More bio je na poseban način pozvan pred kralja i od njega je zatraženo da se javno zakune i prizna nevaljanost Henrikova braka s Katarinom. More je odbio učiniti oboje. Fisher je također odbio položiti prisegu i zatvoren je u londonski Tower.

Oboje su osuđeni zbog izdaje i javno su im odrubljene glave. Moreove su zadnje riječi bile: “Ja sam kraljev dobar sluga, ali prvo sam Božji.”

4.-8. Pet georgijskih mučenika – 16. stoljeće

„Georgijski mučenici“ još uvijek nisu službeno sveci, ali njihova kauza za proglašenje svecima je u tijeku. I imaju nevjerojatnu priču.

133-1024x466

Pedro de Corpa, Blas de Rodríguez, Antonio de Badajóz, Fray Miguel de Añon i Francisco de Veráscola bili su fratri koji su u kasnom šesnaestom stoljeću otplovili u Sjevernu Ameriku kako bi donijeli Evanđelje Indijancima na području današnje američke države Georgije.

Iako im je mnogo toga manjkalo i život im je bio težak, Božjom milošću uspjeli su neke od duša obratiti. Kršćansko učenje o braku bilo je ipak strogo za neke obraćenike; ako se čovjek koji je imao više žena htio obratiti, misionari su zahtijevali da obeća da će zadržati samo jednu.

Jedan je čovjek to obećao, i bio je kršten, ali je nastavio živjeti s dvije žene. Fra Petro de Corpa mu se suprotstavio, s potporom fra Blasa. Umjesto da se pokaje i održi obećanje dano na krštenju, čovjek je otišao gnjevan i vratio se s grupom plaćenika. Skupina je mačem izbola fra Pedra do smrti, a zatim zarobila fra Blasa.

Prije nego što su ubili fra Blasa, dozvolili su mu da zadnji put slavi misu, a evo što je rekao tijekom propovijedi:

„Moji sinovi, nije mi teško umrijeti. Čak i ako je sam ne izazoveš, smrt ovog tijela je neizbježna. Moramo u svako vrijeme biti spremni, jer mi, svi mi, moramo umrijeti jednog dana. Ali ono što me boli jest da vas je Zli nagovorio da učinite ovu uvredljivu stvar protiv svog Boga i Stvoritelja. Dodatno me rastužuje to da vas nije briga što smo mi misionari učinili za vas učeći vas putu prema vječnom životu i sreći.“ Nakon mise i njega su izboli. Tijekom sljedećih nekoliko dana ubili su i ostale misionare.

Dodatak: papa sv. Nikola Veliki – 9. stoljeće

Vjerojatno ste čuli za papu sv. Leona Velikog i papu sv. Grgura Velikog, ali jeste li ikad čuli za papu sv. Nikolu Velikog? U devetom stoljeću kralj Lothar II. Francuski htio se rastati od svoje žene i oženiti drugom. Podmitio je papinskog legata i dobio poništenje braka od lokalnih biskupa. Kad je papa Nikola saznao što se dogodilo, sazvao je novu raspravu u Rimu, na kojem su bila dva nadbiskupa koja su dopustila upitno poništenje braka. Papa je proglasio poništenje nedopuštenim i svrgnuo je ta dva nadbiskupa.

Nikola Veliki

Pobješnjeli kralj Lothar okupio je vojsku i došao do Rima, osvojio je grad, i zahtijevao da papa Nikola prizna poništenje. Papa, koji je bio zatvoren u Sv. Petru dva dana bez hrane, odbio je popustiti.

Napokon, carica Svetog Rimskog Carstva Engelberga uvjerila je kralja Lothara II. da napusti grad, što je ovaj i učinio. Ali papa Nikola Veliki nikada nije dopustio poništenje braka i proveo je ostatak života pokušavajući pomiriti kralja sa svojom prvom ženom.

Izvor: www.churchpop.com

Prijevod: Martin K./bitno.hr

Share.

Comments are closed.