Sljedećih dana objavit ćemo najbolje učeničke radove s Tropletova literarnoga natječaja za 2022. godinu. Biti će objavljeno po pet najboljih radova učenika osnovne škole i pet radova učenika srednje škole koji su dobili pohvalnice.

HKZ Troplet

Dvije mačke našle su jednog miša. Pravedno bi bilo da ga podijele, ali mačke ne misle tako. Prva kandžama grebe drugu. Šta je drugoj činiti? Ovisi o tome kako promatra pravdu. Pravi mir tako svejedno neće nastati. 

Kako to? Mir je nastajao nakon tolikih težih bitki u ljudskome svijetu! Jeste, ali to nije mir. Ne u mojim očima! Jer da je mir nakon konflikta zaista mir konflikti se ne bi ponovo dešavali. Nastala bi harmonija, a to se skoro nikada ne dešava. Uvijek postoji posljedica, nekada malena ali postoji.

Mir, ta mala riječ od svega tri slova nosi ogromno značenje na svojoj tinti ili glasu. On ima mnogo značenja, pojavljuje se kao posljedica različitih djela ili nedjela. Ta značenja jesu slična, ali različita s obzirom na kontekst. Na primjer, mir može biti stanje mirovanja, stanje u kome se ništa ne dešava. Čovjek leži, vjetar ne duva, more ne talasa, tišina je… Takva je fizička strana objašnjenja. Postoji i ona malo apstrakntnija jer nije opipljiva. Tako mir može biti  i stanje u kome se nitko ne svađa. On može biti period u kome nema ratova, ali i stanje u kome ljudska duša miruje, nema briga, nema unutarnjih sukoba. Kada se ti konteksti saberu, oduzmu i podijele saznajemo da mir (bilo duhovni, državni, fizički, međuljudski) označava da se ništa loše ne dešava. Svaki označava da konflikata nema. Svaki označava harmoniju. 

Stoga u mislima da ali u realnosti mir ne nastaje kada se mačke raskrvare, obje se povrijede. Nije mir kada jedna pobijedi, a druga ostane gladna. Nije mir kada zbog njihove svađe neka sasvim treća otme miša. Nije mir kada se nakon bitke dogovore. Sve je to samo primirje. Problem nije riješen ili nije potpuno riješen, uvijek ostane posljedica koja se mora liječiti. 

Pravda je nešto duža riječ što je srazmjerno s težinom njenog objašnjenja. Često  čujemo da nešto nije pravedno, da nije ,,fer”? Što to znači? Da u nečijem oku nešto nije učinjeno ispravno, točnije jednako prema svima. Kada majka ima dvoje djece koji su jednako dobro uradili zadaću, ali jednog nagradi više a drugog manje, to nije pravedno. Tužan sam primjer navela, da ne bih pominjala sve ostale nepravde i činila sljedeće riječi još težim ne samo za razumjeti, već i za prihvatiti: pravda prečesto izostaje u našim životima. Dovoljno je pogledati na sav siromašni svijet kao dokaz. 

Lijepa pravda jeste kada se postupa ispravno i jednako kako bi vladala harmonija. Gorka pravda je srazmjerna kazna ili nagrada za djela. Ona jeste jednako ispravna, ali je gorak uzrok koji ju poziva na posao.  Ukoliko netko namjerno razbije prozor pravedno je kazniti ga tako što će prozor popraviti. Ukoliko netko namjerno popravi prozor pravedno je nagraditi ga, recimo, novcem. Ta pravda nije lijepa već gorka, jer je prozor u oba slučaja razbijen. 

Kada druga mačka udari prvu čini gorku pravdu i nekakav mir će postati. Ako mačke podijele miša mir je opstao jer je lijepa pravda vrijedno radila. 

Velika je razlika između tih riječi: opstati i postati. Mir ne treba postati. Mir treba opstati, jer da bi postao nešto se loše moralo desiti. Da bi postao gorka pravda sprovodi svoj zakon. Da bi opstao lijepa pravda ne smije postojati kao ideja već kao djelo. Stoga, mir, kakav god bio, jeste djelo pravde jer da pravda ne djeluje bitka bi trajala i trajala.

Share.

Comments are closed.