Colin Bowern

Photo: Colin Bowern

SLATKI PRVI KORACI

Prosječna dob kada bebe prohodaju je oko 1. rođendana. Naravno, ima beba koje su mnogo stabilnije i življe i samostalno hodaju već nakon 9. mjeseca života, dok su s druge strane one koje nisu dovoljno hrabre i stabilne, pa prohodaju tek nakon 17. mjeseca života. Vrlo je bitno ne ustrajati previše kako bi potaknuli bebu na hodanje, već ju pustiti da započne sa prvim koracima kada bude dovoljno sigurna.

Kako na zabavan način pomoći djetetu da se osjeća sigurnije?

– Spustite se na pod i tako se igrajte s djetetom.
– Neka igračke budu razmaknute na podlozi za igranje kako bi dijete imalo potrebu kretati se da dođe do njih.
– Kada dijete samostalno ustane pridržavajući se za namještaj, ne pokušavajte mu ruke odvojiti i potaknuti samostalne korake. To bi ga samo moglo preplašiti.
– Dok će hrabrije bebe iz procesa pridržavanja za namještaj do samostalnih koraka doći vrlo brzo, drugima će trebati i više od mjesec dana.
– Ako primjetite da dijete počinje hodati, ali još nije dovoljno stabilno, kako bi izbjegli padove dajte djetetu neku igračku na guranje koja će služiti ujedno i kao balans djetetu da ne padne.

Sigurni prvi koraci

– Sigurnije je da dijete uči hodati boso, odnosno u čarapicama koje ga ne stežu jer će tako lakše zadržati stabilnost nego u cipelicama.
– Pripazite da prilikom prvih koraka dijete ne drži nikakve igračke u rukama (eventualno plišane) koje bi ga u slučaju pada mogle ozlijediti.
– Ukoliko dijete provodi dosta vremena na kauču ili u blizini stolića, razmislite o tome da se stolić preseli uz zid dok dijete ne bude stabilnije. U međuvremenu vam mekši tabure može poslužiti kao zamjena.
– Obično bebe kod prvih padova padaju upravo na guzu koja će ublažiti pad i dijete se neće ozlijediti.
– Ne preporučuje se korištenje hodalica jer istraživanja pokazuju kako mogu uzrokovati nepravilno formiranje mišića, upravo iz razloga jer je dijete u sjedećem položaju pa nema ni potrebu koristiti sve mišiće.

Izvor: narod.hr/trudnoca.hr

Share.

Comments are closed.