VAŽNE LEKCIJE

“Ljubav je slijepa” nije tako loša fraza kada izaberete biti slijepi na manje lijepe osobine svog supruga…

Foto: Shutterstock.com

Iako smo nedavno moj muž i ja proslavili 25. obljetnicu braka, željela bih prva posvjedočiti da brak nije lagan poput povjetarca. Postoji sigurno razlog zašto je nedavno New York Times objavio podatak kako nikada manje parova u povijesti nije dočekalo svoju 25. godišnjicu braka. Prisegu koju si damo na dan vjenčanja – dok nas smrt ne rastavi – puno je lakše izreći tog dana, nego što ju je lako sprovesti u stvarnost, u svakodnevnim životnim nevoljama, s različitim osobnostima i u usađenoj želji svakoga od nas da uvijek sebe stavimo na prvo mjesto.

Nakon 25 godina života s istim čovjekom, iskreno mogu reći kako je brak jedan od najboljih načina da naučite umirati sebi, a živjeti onako kako bi Krist živio. Tijekom zajedničkog života s Hughom bilo je prekrasnih dana, bilo je i onih kad smo se više trudili, kao i onih svakodnevnih kušnji kad sam morala vidjeti jesam li sposobna sebe staviti postrani, a drugu osobu, u ovom slučaju svog muža, staviti na prvo mjesto.

U nadi da će vas ovo ponukati da svoju zakletvu održite do konca, bez obzira na ono što se ispriječi pred vas, htjela bih s vama podijeliti 25 stvari koje sam naučila u ovih 25 godina braka:

1. Najbolji način kako pokazati ljubav mome suprugu je da oponašam ljubav koju je Bog iskazao meni – bezuvjetno i uza svu žrtvu.

2. Umjesto da se molim “Gospodine, molim te promijeni mog muža”, molitva koja se s godinama pokazala puno učinkovitijom bila je: “Gospodine, molim te promijeni mene.”

3. Kvaliteta zajedničkog vremena u braku ne može uvijek biti zamjena za kvantitetu vremena koje vam je potrebno. U braku vam je uistinu potrebno i jedno i drugo.

4. Bog mora biti na prvom mjestu, onda supružnik, a zatim djeca. A ovaj redoslijed se lako izokrene.

5. Mudrost je naučiti otpustiti stvari.

6. Sloboda dolazi kada smo u stanju oprostiti čak i prije nego što od svog supružnika čujemo riječi “žao mi je”.

7. Biti ponizan u braku znači reći: “Bila bih počašćena kada bi me i dalje volio.”

8. Biti sluga u braku znači radije reći “ne zaslužujem te”, nego obratno.

9. Jednostavna djela ljubavi sjedinjuju dvoje ljudi.

10. “Ne dopustite da sunce zađe nad vašom srdžbom” je citat koji se mnogo lakše izgovori nego učini. Jedno od vas mora biti odlučno i imati namjeru otpustiti problem prije nego što dan dođe kraju.

11. Nije baš da se o SVEMU mora razgovarati. (Meni je ovo u početku bilo jako teško.)

12. Žena treba gledati u Boga kako bi joj On bio “suprug”, a ne da joj suprug bude “Bog” (Izaija 54,5).

13. Umrijeti sebi u braku znači staviti interese, želje i potrebe onog drugog na mjesto (ne samo iznad) svojih vlastitih.

14. “Ljubav je slijepa” nije tako loša fraza kada izaberete biti slijepi na manje lijepe osobine svog supruga.

15. Bog je Onaj Jedini koji me može ispuniti na svakom području. Stoga, nije pošteno od mene očekivati da moj suprug bude moje sve.

16. Ne mogu promijeniti svog supruga. Ne mogu ni sebe promijeniti. Bog je onaj koji čini zahvate i mijenja osobe i brakove.

17. Moje povjerenje nije konačno u mom mužu, nego u mom Spasitelju.

18. Ako kažem “ovaj brak se ne može popraviti”, ustvari govorim “Bog ne može popraviti ovaj brak”.

19. Uspjeh i poraz u braku ne ovisi o tome koliko vjerujemo nekoj osobi, nego o tome koliko vjerujemo Bogu.

20. Bog je više predan mom braku od mene same.

21. Moja sposobnost da slavim Boga kao žena izravno je povezana s mojom sposobnošću da ga slavim kao supruga i obratno.

22. Moje najvažnije poslanje je biti supruga mome mužu.

23. Umjesto da tražite što brak (ili vaš supružnik) mogu učiniti za vas, tražite ono što vi možete za svog supružnika učiniti.

24. Ako se svaki dan skoncentrirate na lijepe trenutke, to će svakako zasjeniti one ružne.

25. Najveća (te ujedno i najzahtjevnija) definicija bračne ljubavi nalazi se u Prvoj poslanici Korinćanima, 13,7: Ljubav “sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi”.

Što vas je Bog poučio tijekom vremena dok ste u braku? Voljela bih to saznati, a sigurna sam i vaš supružnik…

Molitva za sretan brak

Bože, najljepše što možemo reći o tebi jest: ti si ljubav. Sva ljubav na ovom svijetu samo je odsjaj tvoje ljubavi. Može se ostvariti potpuna sreća u tome da se drugoga usrećuje i dubok osjećaj da primamo sreću od drugoga. Zahvaljujemo ti što cijelim svojim bićem možemo jedni drugima pokloniti ljubav kada si pripadamo u braku. Očuvaj nas od sebeljublja. Podaj nam da svoju ljubav uvijek mjerimo po tvojoj ljubavi. Amen. Zdravo, Marijo…

Cindi McMenaminwww.crosswalk.com

Prijevod: T.S. | Bitno.net

Share.

Comments are closed.