Hammond FaH)
Izvor slike: FaH
EU SMJERNICE ZA BIH

Godinu dana nakon što su novu inicijativu predstavili u Sarajevu, Steinmeier i Hammond su ocijenili kako ima razloga za optimizam jer su na državnoj i entitetskim razinama izrađeni ambiciozni planovi reformi

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke, Phillip Hammond i Frank-Walteir Steinmeier, u zajedničkoj kolumni koju su objavili dnevni listovi u Bosni i Hercegovini, pozvali su političare u toj zemlji da pokažu više odlučnosti u provedbi plana reformi prihvaćenog 2015. upozorivši kako isključivo o tome ovisi napredak na putu ka mogućem članstvu u Europskoj uniji.

To, po njihovim riječima, uključuje i podnošenje zahtjeva za odobravanje statusa kandidata za članstvo, što se iz BiH najavljuje za sredinu veljače.

Njemačka i Velika Britanija su točno prije godinu dana pokrenule novu inicijativu o pristupu BiH, čiji je cilj bio potaknuti reforme koje će donijeti promjene najprije na gospodarskom planu i tako stvoriti pretpostavke za stabiliziranje stanja u zemlji i postupne ustavne promjene, koje su se do tada pokazale nemogućom zadaćom.

Inicijativa, koju je podržala cijela EU, pokrenuta je na tragu ocjena bivše hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da BiH umjesto inzistiranja na dogovoru o ustavnim promjenama treba nov poticaj koji će tu zemlju pokrenuti iz višegodišnje gospodarske stagnacije i socijalne krize koja je kulminirala masovnim prosvjedima u veljači 2014. godine.

Godinu dana nakon što su novu inicijativu predstavili u Sarajevu, Steinmeier i Hammond su ocijenili kako ima razloga za optimizam jer su na državnoj i entitetskim razinama izrađeni ambiciozni planovi reformi, a neke od njih su i provedene.

Podsjetili su kako je to prepoznato i u izvješću EU o napretku BiH iz studenog 2015. godine.

“Pozdravljamo dosadašnji napredak, no još je rano da ove reforme načine vidljivu razliku u životima većine građana BiH. Za taj proces treba vremena”, ocijenili su Steinmeier i Hammond dodajući kako političari u BiH stoga moraju nastaviti surađivati i raditi zajedno kako su to i obećali.

Steinmeier i Hammond poslali su jasnu poruku i u vezi s najavama iz Predsjedništva BiH da će 15. veljače biti u Bruxellesu biti predan zahtjev BiH za odobravanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Napisali su kako je stajalište svih partnera unutar Unije da je preduvjet za to “značajan napredak” u provedbi reformi, a jasno se odnosi na uspostavu mehanizma koordinacije odnosa s EU, kojega BiH još nema, i prilagodbu privremenog trgovinskog sporazuma kako bi se tržište BiH otvorilo za bescarinski uvoz roba iz Hrvatske, o čemu se tek počelo pregovarati.

Ako se to riješi, prijava za status kandidata ima izgleda biti prihvaćena u skoroj budućnosti, no sada je važnije da ona bude podnesena “kako treba nego što prije”, stoji u kolumni.

Steinmeier i Hammond zaključno su poručili kako bi se političari u BiH za sada trebali držati podalje od rasprava o velikim političkim temama, primjerice, promjeni izbornog zakona, kao i da eventualni referendum o pravosuđu u Republici Srpskoj može samo otežati ukupno stanje.

Izvor: Direktno.hr

Share.

Comments are closed.