P-FAH-H7019460 Photo: fah

POTREBNA JE OBNOVA STANOVNIŠTVA

Demograf Stjepan Šterc u utorak je u vezi s osnutkom posebnog ministarstva demografske obnove rekao da to može biti ministarstvo demografskoga i regionalnog razvitka i useljeništva, a s novom funkcijom može biti organizirano i u sklopu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Šterc je rekao gostujući na Radio Splitu kako bi u to ministarstvo mogao ući “cijeli kompleks pitanja vezanih za hrvatsko iseljeništvo kao poseban potencijal Hrvatske, gdje se kroz imigracijsku varijantu može podići revitalizacija ukupnog stanovništva Hrvatske.”

Šterc je ponovio kako treba donijeti političku odluku kojom se iz proračuna ne bi financiralo ono što nije u interesu razvoja hrvatskog društva, a tako bismo dobili od tri do sedam milijardi kuna.

Po njegovim riječima, takva politička odluka bila bi ulaganje u budućnost Hrvatske jer demografska obnova i gospodarski razvitak moraju ići ‘ruku pod ruku’. Tako bi se omogućila financijska sredstva za ulaganje u buduću radnu snagu, u hrvatsku mladost, u hrvatski inovacijski proces, kojega mladi moraju biti nositelji, te u obrazovanje ljudi, dodao je.

“Ne vidim kako možemo očekivati gospodarski razvitak uz procese koji su vrlo negativni, kao što su depopulacija ukupnog stanovništva, prirodni pad stanovništva, ukupna starost stanovništva i iseljavanje mladih”, istaknuo je Šterc.

Rekao je kako bi u to ministarstvo mogao ući “cijeli kompleks pitanja vezanih za hrvatsko iseljeništvo kao poseban potencijal Hrvatske, gdje se kroz imigracijsku varijantu može podići revitalizacija ukupnog stanovništva Hrvatske”.

Po njegovu mišljenju, to bi ministarstvo trebalo usmjeriti posebnu pozornost prema valovima useljenika koji se kreću prema sjeverozapadnoj i srednjoj Europi, a Hrvatska je područje tog koridora.

“Tu se ne radi o malim brojevima (migranata), slučajnostima i o nečemu što nije ozbiljan problem”, upozorio je Šterc.

Pritom je istaknuo kako problemi s migrantima nisu samo demografski, nego “puno šira pitanja”, te da neke zemlje tu problematiku “stavljaju u temeljni koncept domovinske sigurnosti”.

Izvor: narod.hr/h

Share.

Comments are closed.