Dok se mi na Zapadu, pa i u Hrvatskoj žalimo zbog napada sekularnih medija i pojedinih udruga na kršćane i kršćanske vrijednosti, napad u Pakistanu nas je ponovno upozorio da kršćani širom svijeta trpe neviđenu razinu progona i nasilja.

Prema Stojimo uz njih (We stand with them), novoj međunarodnoj udruzi koja djeluje pod geslom “stojimo uz one koji stoje s Isusom“, 100 milijuna kršćana je napadnuto zbog svoje vjere u 2015., što uključuje i porast od 136 % (u odnosu na prethodnu godinu) broja vjernika koji su ubijeni zbog svoje vjere. Prošla godina je bila “najgora godina progona kršćana u povijesti”, navode u udruzi.

Kako se navodi u ovom kratkom videu:

Prema američkom State Departmente-u, kršćani u više od 60 zemalja su suočeni s progonom zbog svoje vjere u Isusa. 75% ljudi na planeti danas živi u zemljama gdje je progon kršćana postao norma … Zapravo, kršćani su najproganjanija religijska skupina na svijetu, te je progon kršćana danas rašireniji nego u bilo kojem trenutku u povijesti čovječanstva.

… Progon generalno ne počinje s odrubljivanja glava i masakrom. On počinje na suptilan način, s otuđenjem i diskriminacijom. A kad svijet šuti: patnja prevladava.

Isus nas podsjeća “Blago progonjenima zbog pravednosti: njihovo je kraljevstvo nebesko!“, ali nasilje i progoni uništavaju živote te ometaju i otežavaju širenje Evanđelja.
Duhovne posljedica su ogromne, protežu se duboko u širem društvenom i ekonomskom poretku.

Onima koji traže mir i prosperitet za našu zemlju i naše globalne susjede, treba biti jasno da se vjerski progoni ne mogu okarakterizirati kao “sporedna” stvar. Ona je od temeljne važnosti, pa tako i u svim našim molitvama i nastojanjima da se ublaži bol i patnja, ne smijemo zanemariti progone kršćana diljem svijeta.

Izvor

Share.

Comments are closed.