1

Photo: fah
USPJEH GRAĐANSKE INICIJATIVE!

Slovenci su na referendumu u nedjelju odbacili zakon koji istospolniim parovima omogućuje sklapanje braka i usvajanje djece, pokazuju privremeni rezultati državnog izbornog povjerenstva.

Protiv zakona glasovalo je 359.528 ili 63 posto birača, a za 210.967 ili 37 posto, pokazuju rezultati nakon prebrojanih 96 posto listića.

To znači da zakon koji je parlament usvojio proljetos neće stupiti na snagu, jer se protiv njega na referendumu izjasnila većina i više od petine svih upisanih birača.

Osim toga parlament i vlada se o sličnom zakonskom rješenju ne mogu izjašnjavati idućih godinu dana.

Zbog izmjena obiteljskog zakona u ožujku 2015. koje je donio slovenski parlament i dopustio redefiniciju braka i posvajanje djece homoseksualnim parovima, zagovornici braka kao zajednice muškarca i žene okupljeni u građansku koaliciju “Za otroke gre” (Radi se o djeci) prikupili su dovoljno potpisa (više od 80.000) za održavanje referenduma. Usprkos prikupljenim potpisima i zakonskoj proceduri, vladajuća većina premijera Mire Cerara glasovala je protiv održavanja referenduma tvrdeći da bi moguće ukidanje zakona dovelo do diskriminacije LGBT građana. Građanska koalicija podnijela je ustavnu tužbu i slovenski ustavni sud ukino je odluku parlamenta o neodržavanju referenduma.

Na referendumu u 2012. Slovenci su bili odbacili redefiniciju braka i posvajanje djece za homoseksualne parove. U međuvremenu je slovenska vlada dodatno otežala referendumsko izjašnjavanje sa zakonskom odredbom prema kojoj je referendum valjan tek ako na njega izađe više od 20% birača (tj. 344.000 birača).

Izvor: narod.hr/h

Share.

Comments are closed.