Kako nakaradno i protuprirodno postupanje vodi još nakaradnijem i užasnijem, svjedoci smo gotovo svakodnevno. Ovdje donosimo jedan takav slučaj:

oplodnja 1

Razveden par se u San Franciscu na sudu bori oko zamrznutih zametaka

Sudska bitka između razvedenog para oko budućnosti njihovih zamrznutih zametaka započela je u kada je odvjetnik bivšeg supruga optužio ženu za korištenja tog spora za iznuđivanje novca.

Dr. Mimi Lee, 46, pijanistica i honorarno anesteziolog, udala se prije pet godina za Stephen Findleya, bogatog izvršnog direktora. Neposredno prije vjenčanja, Lee je saznala da boluje od raka dojke. Kako nisu bili sigurni hoće li ih bolest onemogućiti imati djecu, par je otišao u centar za plodnost, gdje su Mimine jajne stanice i oplođene Stephenovim spermijima i tako dobiveno pet zametaka, koji su potom zamrznuti.

Findley je podnio zahtjev za razvod prije dvije godine i želio da zametci budu uništeni. Lee, koja je sad neplodna, želi usaditi zametke u surogat majku i imati dijete. Bez embrija, ona nikada neće imati dijete koje ima njene gene.

Ovaj spor – problem o kojem treba konačno odlučiti u procesu razvoda – otišao na suđenje u San Francisco Vrhovni sud. Sud će provjeriti provedivost sporazuma o pristanku koji parovi potpišu prije primjene reproduktivne tehnologije, i vjerojatno će se stvoriti novi način postupanja sudova u Kaliforniji.

“Iako se velika većina slučajeva riješi u korist stranke koje žele izbjeći rađanje, dvije nedavne odluke su dodijelile zametke ženi koja je ih je željela koristiti da ima dijete,” rekla je Judita F. Daar, profesor na Pravnom fakultetu Whittier, u intervjuu prije početka suđenja. U oba slučaja u kojima je pobijedila žena, obje žene su imale dijagnozu raka i bile neplodne, rekla je Daar.

oplodnja

Tijekom početnog iznošenja argumenata, Findleyev odvjetnik je optužio Leejevu da ucjenjuje njegovog klijenta i ustvrdio je da je ona “pokušala izvući 1.000.000 $ do $ 2 milijuna dolara po zametku” od Findleya.

Joe Crawford, odvjetnik, nije ulazio u detalje optužbe, pa je odvjetnik Leejeve kasnije rekao da ne zna na što se Crawford poziva. Crawford je nazvao Findley “moralnim čovjekom.” “Ako je dijete genetski njegovo … on će sudjelovati u djetetovom životu”, rekao je Crawford. “Ali on strahuje 18 godina interakcije djeteta s dr Lee.” Njih dvoje su imali “iznimno težak razvod” obilježen sukobom oko financijskih pitanja, rekao je Crawford.

On je tvrdio da suglasnost o pristanku koji su potpisali Findley i Lee na UC San Francisco Medical Center se ne može mijenjati, osim međusobnim dogovorom. Par se složio o slučajevima kad će zametci biti uništeni – ako se par razvede, ali će ići Lee ako Findley umre, rekao je odvjetnik.

Maxwell Pritt, odvjetnik Leejeve, uzvratio da ona ima temeljno pravo rađati i njezina “jedina šansa da dobije dijete” su ti embriji. Pritt je sudu rekao da je Lee potpisala suglasnost u “vrtlogu” događaja koji su joj promijenili život: brak, rak i strah od neplodnosti. Ona nije nikada razmatrale sporazum o suglasnosti kao obvezujući ugovor s Findleyem i nikada nije razgovarala s Findleyem o tome, dok nije zatražio razvod, rekao Pritt. On tvrdi da će slučaj imati široke posljedice za sve žene koje žele ostvariti svoja prava imati djecu.

Findley, prvi svjedok, svjedočio je da su i on i Lee pročitali ugovor o pristanku prije potpisivanja. Provjerila je je dio u kojem je pisalo da će zametci biti uništeni ako se razvedu, a oboje su i parafirali stranicu, rekao je on. “Ja sam vrlo detaljno orijentirana osoba”, rekao je Findley. “Ja vrlo pažljivo čitam svaki dokument.”

Nakon čitanja naglas dijela iz ugovora, Findley rekao da je jasno da su se uvjeti mogli mijenjati samo uz njihovo zajednički odobrenje. On je posvjedočio da je Lee počela razmatrati surogat 2011. godine, a on je rekao da je izrazio nevoljkost. “Bio sam zabrinut zbog našeg braka u tom trenutku”, rekao je on.

Očekuje se da će Findley opet svjedočiti u kasnijem dijelu suđenja. Sudac će nakon završetka suđenja imati 90 dana za odlučiti o predmetu, a gubitnička strana će se vjerojatno žaliti.

Lee je rekla da će se odreći bilo kakve buduće alimentaciju od Findley i da će sama odgajati i izdržavati dijete. Ali prof. Daar s Pravnog fakulteta Whittier je rekla da takvo odricanje “nema pravno značenje.” “Sama činjenica da je žena suglasna za isključivu odgovornost za dijete ne razrješava potencijalnu ulogu muža u djetetovom životu”, rekla je ta profesorica prava.

Još jedan spor oko embrija je trenutno u procesu na sudovima u Kaliforniji gdje je Nick Loeb vodi postupak protiv svoje bivše zaručnice, glumice Sofie Vergare. Loeb je tužio Vergaru u Los Angelesu za skrbništvo nad dva njihova zametka koja su stvorene u 2013. godine.

Preuzeto iz LA Timesa

Share.

Comments are closed.