NOVA KNJIGA GLASA KONCILA

slika

 

“Kako je nastao mit (o 20.101 ubijenom djetetu u jasenovačkome logoru…)” naslov je najnovije knjige novinara Tomislava Vukovića, objavljene u izdanju “Glasa Koncila”.

Knjiga sabire povijesne feljtone objavljivane u tjedniku Glas Koncilaod 1. siječnja do 17. svibnja 2015. godine, kojima je za potrebe knjiškog izdanja dodan znanstveno-kritički aparat.

Sastoji se od četiri velike tematske cjeline u kojima Vuković studiozno, kritično i strogo u službi istine razobličuje mit o broju umorene djece u Jasenovcu. Prvo poglavlje govori o manipulaciji s brojem žrtava dok drugo poglavlje obrađuje kako je moguće falsificirati popise žrtava i njihov broj višestruko umnožiti. U trećem poglavlju Vuković utvrđuje manipuliranje podacima o djeci u logoru, a u posljednjem poglavlju opisuje bezuspješno traženje masovnih grobnica.

Premda knjiga nije opsežna, obiluje brojnim podacima, činjenicama i pitanjima kojima propituje utemeljenost, posebice u srbijanskoj historiografiji i publicistici učestalih navoda i tvrdnji o broju srpske djece koja su u jasenovačkom logoru tijekom Drugog svjetskog rata izgubila život. Pri tom Vuković pregledno i jasno donosi sve najvažnije obavijesti i objašnjenja nezaobilazna u razumijevanju nakana popisivača i poimeničnih popisa, a i načina manipuliranja popisima jasenovačkih žrtava.

Kao dopuna temi koju obrađuje u dodatku je prirodan tekst dr. Stjepana Razuma pod naslovom “Velika prijevara u Jasenovcu”, objavljen u zadarskom Hrvatskom tjedniku.

Nova knjiga Tomislava Vukovića znatan je doprinos poznavanju broja žrtava, a osobito djece, stradalih u logoru Jasenovac te doprinos vjerodostojnijoj interpretaciji hrvatske prošlosti, s namjerom približavanja nepristranog i vjerodostojnog tumačenja toga dijela hrvatske povijesti. (vp)

Knjiga “Kako je nastao mit (o 20.101 ubijenom djetetu u jasenovačkom logoru…)” može se po cijeni od 90 kuna naručiti putem interneta, telefonom na broj 01/4874 315, nabaviti u Glasu Koncila na Kaptolu 8 u Zagrebu ili u bolje opskrbljenim knjižarama.

Nedvojbeno, knjiga “Kako je nastao mit (o 20.101 ubijenom djetetu u jasenovačkome logoru)” i središnjim Vukovićevim tekstom i prilozima popunjava važne nepoznanice u razumijevanju nezaobilaznih pitanja suvremene povijesti, naime broja jasenovačkih žrtava, pitanja nedvojbeno zanimljivih i istraživačima i široj zajednici.

Iz recenzije dr. sc. Vladimira Geigera

Premda ova publikacija ulazi tek u jedan segment nevjerojatno golemoga sustavno širenoga i dograđivanoga mita o jasenovačkom logoru, ona je važan doprinos da se prosječni čitatelj, a osobito intelektualac ili povjesničar, suoči s činjenicom da su stradanja u jasenovačkom logoru poslužila i kao temelj za stvaranje mita koji više nema gotovo ništa zajedničkoga s povijesnom istinom.

Iz uvoda urednika knjige Ivana Miklenića

 

Share.

Comments are closed.