Pisana izjava o dostojanstvenom kraju života doživjela je debakl u Europskom parlamentu jer je istekao rok u kojemu je trebala prikupiti podršku većine zastupnika Europskog parlamenta.

Autor: petir.eu/Laudato/I.D. Photo: pixabay.com/free photos

Koristeći zbunjujuće termine i ne poštujući načelo supsidijarnosti na kojemu je ustrojena Europska unija u izjavi je stajalo da ”svim europskim građanima koji se nalaze u poodmaklom ili terminalnom stadiju neizlječive bolesti, zbog čega su izloženi nepodnošljivim fizičkim ili mentalnim patnjama koje nije moguće ublažiti, treba biti omogućeno dostojanstveno i medicinski potpomognuto okončanje života”.

Drugim riječima, ova je izjava bila očigledni pokušaj za promicanje eutanazije na europskoj razini.

Iako pisana izjava ne može biti interpretirana kao službeni stav Europskog parlamenta, već samo eurozastupnika koji su ju potpisali, ovu pisanu izjavu i ideje koje promiče podržalo je 95 od ukupno 751 zastupnika Europskog parlamenta.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir rekla je da ovu inicijativu nekolicine zastupnika ne smatra nimalo dostojanstvenom te da joj je drago da ta inicijativa nije dobila podršku većine njezinih kolega.

– U postupku eutanazije nema ništa dostojanstveno niti plemenito, protivim se izjednačavanju eutanazije s dostojanstvenom smrću – rekla je Petir.

Istaknula je kako bolesnima i umirućima treba pomoći pravilnom podrškom i brigom, to je dostojanstvena smrt te dodala kako je okončanje života u bilo kojem stadiju i iz bilo kojeg razloga ubojstvo.

Na kraju je zaključila zastupnica Petir kako je potrebno više ulaganja u sustave palijativnog liječenja i skrbi koji će bolesnima pomoći olakšati patnje i ublažiti bolove na dostojanstven način.

Share.

Comments are closed.