Olympic-flag-Victoria

Photo: Makaristos

PUT PREMA POTPUNOM KAOSU

Međunarodni olimpijski odbor usvojio je nove smjernice prema kojima se transrodne osobe ne će morati podvrgnuti operaciji promjene spola kako bi nastupali na Olimpijskim igrama i drugim međunarodnim natjecanjima, javlja Guardian, prenosi Bitno.net.

Nove smjernice ne stavljaju nikakva ograničenja pred žene koje se žele natjecati u muškoj kategoriji (naravno uz “uvjet” da se osjećaju muškarcima), dok muškarci koji se žele natjecati u ženskoj kategoriji moraju dokazati kako im je razina testosterona u krvi 10 nmol/L barem 12 mjeseci prije prvog natjecanja na kojem žele nastupiti.

Muški natjecatelji koji ulaze u žensku kategoriju, dužni su “dati izjavu” o svojoj ženstvenosti te tu izjavu, zbog sportskih razloga, ne smiju mijenjati 4 godine. Međutim ostaje nejasno mogu li se, nakon isteka tog roka, te osobe vratiti natjecanjima u muškoj kategoriji.

I dok s jedne strane MOO omogućava ulaz muškaraca s u prosjeku većom mišićnom masom, snažnijim skeletom i većim kapacitetom pluća, u natjecanje sa ženama, iste smjernice brane nastupe ženama s povećanom dozom testosterona u krvi i to iz razloga “zaštite žena u sportu i promicanja principa poštenog natjecanja”.

Više o ovim kaotičnim i nelogičnim odlukama pročitajte ovdje.

Izvor: Narod.hr/bitno.net

Share.

Comments are closed.