Europski parlament je 23. kolovoza, nadnevak potpisivanja sporazuma Hitler – Staljin, proglasio za Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma) 2008. godine, donošenjem Deklaracije Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. To je potvrđeno Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu iz 2009. godine a ta rezolucija se pak temelji na Rezoluciji o mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima (br. 1096) iz 1996., te Rezoluciji o neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima (br. 1481) iz 2006. godine.

Posmrtni ostaci žrtava koje su komunistički partizani žive zazidali u Barbarinom rovu rudnika Huda jama u Sloveniji

Europski parlament poziva sve zemlje, članice EU kao i zemlje koje namjeravaju ući u EU, na usvajanje i provođenje spomenutih rezolucija i službeno obilježavanje „Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“. U rezolucijama se naglašava da su totalitarni komunistički režimi koji su vladali u Srednjoj i Istočnoj Europi u prošlom stoljeću bilibez iznimkeoznačeni masovnim povredama ljudskih prava (od povrede slobode misli i izražavanja, do nezakonitog pritvaranja, prisilnog rada i pojedinačnih i kolektivnih ideološki motiviranih ubojstava).

I dok su nacistički i fašistički zločinci uglavnom kažnjeni, komunistički zločini uglavnom nisu istraženi, počinitelji nisu privedeni pravdi, brojna grobišta nisu identificirana a nevinim žrtvama nije odan pijetet koji zaslužuju.. Kao posljedica toga vrlo je niska svjesnost javnosti o zločinima počinjenima od strane totalitarnog komunističkog režima. Europski parlament je uvjeren da je svjesnost o povijesnim zbivanjima jedan od preduvjeta da se izbjegnu slični zločini u budućnosti. Dapače, moralna procjena i osuda počinjenih zločina igraju važnu ulogu u edukaciji mladih naraštaja. Parlament vjeruje da žrtve zločina totalitarnih komunističkih režima koje su još žive ili njihove obitelji, zaslužuju sućut, razumijevanje i priznanje za svoje patnje. Također, poziva sve komunističke ili post-komunističke zemlje, ako to dosad nisu učinile, ponovo procijeniti povijest komunizma i svoju vlastitu prošlost, jasno se distancirati od zločina počinjenih od strane totalitarnih komunističkih režima i osuditi ih bez ikakvih nejasnoća, te imenovati žrtve koje imaju pravo na grob i pravo na ljudsko dostojanstvo.

HKZ Troplet već više od deset godina, pa i ove godine, pred Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima upozorava i sa žaljenjem konstatira da u Bosni i Hercegovini nije učinjen nikakav napredak, te de je BiH vjerojatno jedina europska zemlja koja ništa nije poduzela u smislu ispunjavanja zahtjeva spomenutih rezolucija. Naprotiv, često smo svjedoci glorificiranja komunističkog režima a počinjeni zločini se pravdaju greškama u provođenju „plemenite“ ideje komunizma. Svi, a posebno mladi, trebaju postati svjesni zločinačkog karaktera komunizma od samog začetka, jer kako kaže slavni francuski filozof Alain Finkielkraut „nije moguće zamisliti da bi jedna plemenita ideja mogla u svom ostvarenju biti tako katastrofalna i zločinačka, kakvom se to pokazao komunizam posvuda gdje je došao na vlast, a da nije i sama početna ideja bila perverzna’’.

Stoga, HKZ Troplet, svjesna da svako iskrivljavanje povijesnih činjenica i manipuliranje njima sije sjeme novih nepravdi i mržnje, pa čak i zločina, kao i da bez osude zločina, neovisno o ideološkim pobudama koje su dovele do njih, nije moguća izgradnja zrelog, istinski demokratskog društva bez netrpeljivosti i podjela, upozorava domaću i međunarodnu javnost na još jedno neizvršavanje prihvaćenih obveza od strane BiH, te pozivamo sve institucije vlasti u BiH, političke stranke i osobe iz javnog i političkog života da se učini sve kako bi se ispunili zahtjevi spomenutih rezolucija.

U nekoliko navrata je u Parlamentu FBiH i Parlamentarnoj skupštini BiH pokrenuta procedura za donošenje rezolucija kojima bi se ispunile spomenute obveze. Međutim to nije prihvaćeno i Bosna i Hercegovina do sada nije ništa učinila u smislu ispunjavanja zahtjeva gore spomenutih europskih rezolucija, nije jasno osudila zločine totalitarnih režima (nacizma, fašizma i komunizma) i nedvosmisleno se distancirala od istih. Stoga, pozivamo Europsku komisiju da među kriterije za članstvo BiH u EU uvrsti i ispunjavanje zahtjeva rečenih rezolucija.

HKZ Troplet jasno i nedvosmisleno osuđuje zločine sva tri totalitarizma i njihove ideologije, njihovu idolatriju klase, nacije i rase. Zahtjeve Europskog parlamenta i spomenutih rezolucija treba ispuniti u ime ispravljanja povijesnih nepravdi, promicanja demokracije, poštivanja ljudskih prava i pravne države i s namjerom da našu državu osnažimo kao društvo tolerancije, razumijevanja, istine i mira, kao i u ime ostvarenja zacrtanog cilja – pridruživanja Europskoj uniji.

U Mostaru, 22. kolovoza 2023. godine

                                                                                                              UO HKZ Troplet

Share.

Comments are closed.