NAJDUŽI POSTUPAK HAŠKOG TRIBUNALA

vlcsnap-2016-01-19-08h49m18s174_05

Gost Studia 4, vanjskopolitički komentator HRT-a Tihomir Vinković, komentirao je situaciju oko suđenja BiH šestorki u Haagu koje je trenutačno u predžalbenoj fazi.

“Žalba je podnijeta na prvostupanjsku presudu iz 2013. godine prema kojoj su Jadranko Prlić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić, Bruno Stojić i Berislav Pušić osuđeni na ukupno 111 godina. Najveću kaznu od 25 godina dobio je Jadranko Prlić, a najnižu od 10 godina Berislav Pušić. Na teret im se stavlja navodno sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao stvaranje etnički čistog područja u BiH koje bi se nakon toga pripojilo Hrvatskoj”, istaknuo je.

“Riječ je o najdužem postupku haškog tribunala. Optužnica je podignuta 2004., a suđenje je započelo 2006. godine. U međuvremenu je optužnica mijenjana što je jako čudno za međunarodno pravo”, ocijenio je te dodao: “Implikacije za Hrvatsku bi mogle biti više nego neugodne kada se uzme u obzir da se dio krivnje nastoji staviti na teret prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu ali i ratnom ministru obrane Gojku Šušku”.

“Pravomoćna presuda se najranije može očekivati tek krajem 2017.godine. Postupak dugo traje zbog nepostojanja normi u međunarodnom pravu koje bi postavile rokove vezane za dužinu trajanja procesa, pojasnio je.

Kada je u pitanju dostupnost dokumenata Vinković naglašava da hrvatske vlasti nisu imale jednak pristup prema tužiteljstvu i obrani. Naveo je primjer Carle del Ponte koja je mogla dobiti gotovo sve što je zatražila, dok je s druge strane Slobodan Praljak imao velikih poteškoća u prikupljanju dokumentacije.

Novi predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius dolazi sa Malte. Karakteriziraju ga proturječne presude, a hrvatskoj javnost je najpoznatiji po protivljenju oslobađajućoj presudi generalima Gotovini i Markaču. Možda ga najviše oslikava izjava gdje kaže da je sam sebe postavio za predsjednika predžalbenog vijeća sviđalo se to nekome ili ne.

Žalbeni postupak još nije započeo, pa bi se na pravomoćnu presudu moglo čekati i duže od kraja 2017. godine.

Izvor: narod.hr/hrt.hr

Share.

Comments are closed.