Na više od 2500 stranica prikupljene su i objavljene korizmene i prigodne poslanice i okružnice te propovijedi, značajniji govori i osvrti biskupa Strossmayera, napisani tijekom 55 godina njegove pastirske službe.

Autor: IKA/Laudato/I.D. Photo: djos.hr
 

Hrvatska biskupska konferencija organizira predstavljanje pisane baštine đakovačkog ili bosanskog i srijemskog biskupa Josipa Jurja Strossmayera, objavljene u četiri sveska pod naslovom “Sve za vjeru i za domovinu” u ponedjeljak 25. siječnja u 19 sati u dvorani “Vijenac” Nadbiskupskoga pastoralnog instituta (Kaptol 29 A, Zagreb).

O 200. obljetnici rođenja biskupa Strossmayerova, zaslugom mons. dr. Marina Srakića, umirovljenoga đakovačko-osječkog nadbiskupa, na više od 2500 stranica prikupljene su i objavljene korizmene i prigodne poslanice i okružnice te propovijedi, značajniji govori i osvrti biskupa Strossmayera, napisani tijekom 55 godina njegove pastirske službe (1850.-1905.).

Na predstavljanju, uvodno slovo održat će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup metropolit, a o objavljenoj pisanoj baštini biskupa Strossmayera govorit će akademik Stjepan Damjanović, akademik Dubravko Jelčić, mons. prof. dr. Juraj Kolarić te mons. Srakić.

Uz brojna velebna djela, biskup Strossmayer ostavio je i svoje poslanice, “kao neku baštinu”, koja se, nažalost, do danas ljubomorno čuva na već požutjelim stranicama Glasnika Biskupije đakovačke i srijemske.

Đakovačko-osječka nadbiskupija želi ovim izdanjem tu baštinu iznijeti pred našu crkvenu i društvenu javnost kako bi se njegov lik predstavio što vjernije, a djelo što cjelovitije te da se istakne ono što je biskup Strossmayer prvenstveno bio  “pravi biskup Katoličke Crkve, ordinarij vlastite biskupije i pastir naroda Božjega” stavljajući ga tako u njegov izvorni kontekst, realniji i objektivniji od onoga u koji ga se često stavlja, ispravljajući istovremeno i određenu nepravdu koja mu je nanesena, pokušavajući ga ideološki tumačiti, izvlačeći određene njegove misli iz povijesnog konteksta.

Share.

Comments are closed.