Ostavku je podnio nekoliko sati nakon krvavoga atentata u Nizzi. “U međuvremenu je teško razlikovati islam od islamizma”. Tim je riječima Hocine Drouiche, imam u Nimesu, obrazložio svoju ostavku. “Nadam se da će se u džamijama gvoriti o atentatu, a ne o stvarima koje s tim nemaju veze.”

“Obznanjujem svoju ostavku i svoje odbijanje ovih nekompetentih institucija koje ništa ne čine za socijalni mir već neprestano ponavljaju da ekstremizma uopće nema.” Tim je riječima Hocine Drouiche, imam u Nimesu i kandidat za mjesto imama u Velikoj džamiji u Parizu, javnosti priopćio da neopozivo i odmah napušta sve djelatnosti u Conférence des imams de France und im Conseil français du culte musulman.

Hocine

On je već nakon atentata u koncertnoj dvorani Bataclan u Parizu u studenom 2015. izjavio da muslimani u Europi moraju shvatiti da je se islamski ekstremizam uvukao u njihove redove.

“Mi moramo reći istinu: Muslimani se uopće nisu potrudili pronaći rješenje za ovaj veliki problem radikalizacije i mržnje. Nadam se da će ovi događaju u Parizu probuditi muslimane u Francuskoj i cijeloj Europi da spasimo naš suživot i budućnost naših društava”, izjavio je dnevnim novinama Il Foglio.

Bilo je to prije 8 mjeseci. Od tada se Francuska nalazi u izvanrednom stanju s ograničenjem građanskih prava.

Imam već i prije objasnio u čemu je problem: “Mržnja je postala bitno obilježje unutarislamskog diskursa, osobito u Europi, kako bi se na taj način moglo mobilizirati mlade muslimane protiv Zapada.”

Prije nekoliko dana, nakon atentata ISILa na restoran u Dhaki izjavio je: “Uvijek smo mislili da je terorizam u Iraku i Afganistanu nastao kao reakcija na politiku američkoga predsjednika Busha. Međutim, Arapsko proljeće pokazalo je sasvim jasno da problem islamizma proizlazi iz teološke i pravne krize islama.”

 

Izvor:

katholisches.info /poskok.info

Share.

Comments are closed.