Iako je postizanje nekog cilja samo po sebi završetak, način na koji određujete ciljeve i ostvarujete ih pokazuje također koliko ste ozbiljni kad su u pitanju prioriteti, za koje tvrdite da ih imate, i posvećujete li im se u potpunosti.

Cilj

Cilj je specifičan način na koji pokušavate živjeti svoje prioritete. To je konkretan slijed događanja s namjerom poboljšanja onih područja života koje ste identificirali kao bitne.

To je također mjerilo vašeg napredovanja u ispunjavanju vaše životne zadaće. Iako je postizanje nekog cilja samo po sebi završetak, način na koji određujete ciljeve i ostvarujete ih pokazuje također koliko ste ozbiljni kad su u pitanju prioriteti, za koje tvrdite da ih imate, i posvećujete li im se u potpunosti. Osim toga, određivanje ciljeva može vam pomoći i u nastavljanju procesa koji ste započeli postavljanjem prioriteta, odnosno stavljanju sa strane onih poslova koji se mogu činiti bitnima, a zapravo vas ne vode tamo kamo želite ići u svom životu.

Postavite jasne i objektivne ciljeve

Čak i kad biste trčali brže od vjetra, nikada ne biste pobijedili u utrci ukoliko ne biste znali gdje su linije starta i cilja. Tenisač nikada ne bi spoznao koliko je dobar kad bi uvijek igrao bez mreže. Postavite li sebi cilj koji ne možete jasno definirati, nikada nećete znati jeste li ga ispunili.

Ako vaši ciljevi nisu jasni i objektivni, izgubit ćete puno vremena u neproduktivnom radu. Vi trčite utrku kako biste prvi prošli točno određenu liniju cilja. Umjesto da kažete kako je vaš cilj “više čitati”, odlučite pročitati određeni broj stranica neke knjige u zadanom vremenu. Kućni se poslovi mogu pobliže odrediti, primjerice, “brisanje prašine” i “usisavanje dnevne sobe”, što je mnogo bolje nego “čišćenje”. Čak se i vaši duhovni ciljevi mogu postaviti na mnogo objektivniji način. Postavite li sebi jasne ciljeve, bit ćete motivirani ostvariti rezultate u željenom vremenu.

Postavite mjerljive ciljeve

Obično se u poslu i sportu postavljaju mjerljivi ciljevi, ali su oni daleko bitniji u vašem osobnom životu. Trkač koji koristi štopericu bit će sigurno brži od onoga koji mora nagađati koje je vrijeme postigao. Isto tako, obitelj koja želi uštedjeti nešto novca, mora odrediti budžet i pratiti njegovo kretanje kako bi znala je li uspješna u štednji ili nije. Ne nađete li načina za mjerenje napretka u ostvarivanju svojih ciljeva, malo je vjerojatno da ćete znati koje prioritete ispunjavate, a koje zanemarujete.

Jednostavno mjerilo pomoću kojega možete doznati koliko poštujete svoje prioritete jest vrijeme. Upitajte se koliko vremena trošite za ostvarivanje ciljeva svojih velikih prioriteta u odnosu na male prioritete.

Postavite rok za postizanje cilja

Kao što volim reći svojim slušateljima: “Cilj bez postavljenog roka samo je san.” Kad postavljate sebi ciljeve, postavite i rokove. Mnogi se ciljevi poklapaju sa svojim rokovima i za svaki je cilj moguće postaviti rok.

Dave Durand (iz knjige Upravljanje vremenom za katolike)

Izvor: Bitno.net

Share.

Comments are closed.