Katolička Crkva i „za život“ opredijeljene skupine u Poljskoj, ponovno su odaslali pritiske kako bi  potpuno zaštitili nerođenu djecu. Vjeruju da ovaj put, za trajanja nove konzervativne Vlade, imaju dobre šanse za uspjeh.

Većinu u sadašnjem sastavu poljskoga parlamenta ima stranka Pravo i pravda koja je i prije podupirala slične inicijative. Osim među zakonodavcima, „za život“ opredijeljenih političara ima i u političkoj skupini Kukiz’15 i Poljskoj narodnoj stranci.

Prema Poljskom zakonu iz 1993. abortus je nezakonit, osim u trima slučajevima. Prvo, kada su majčin život i zdravlje u opasnosti. Drugo, kada je trudnoća rezultat kriminalnog čina (tj. silovanja). I na kraju, kada liječnici smatraju da dijete ima ozbiljne i nepopravljive nedostatke ili neizlječive i život opasne bolesti. Neki političari smatraju ovakav zakon kompromisom koji se ne bi smio mijenjati.

No, poljski biskupi ne slažu se s tim. U Izjavi od srijede pozvali su na potpunu zabranu abortusa.

„Kada se radi o zaštiti života nerođenih, ne možemo poduprijeti sadašnji kompromisni zakon donesen 1993. koji dopušta abortus u tri slučaja“, kazali su biskupi u pismu koje će biti pročitano u svim župama diljem zemlje u nedjelju 3. travnja 2016. godine. Prigoda za ovo pismo je proslava Dana svetosti života (4. travnja) i obljetnica obraćenja poljskog naroda na kršćanstvo iz 966. godine.

„Tražimo parlamentarne zastupnike i sve ljude na vlasti da provedu zakonsku inicijativu i programe koji će dati konkretnu pomoć za roditelje s bolesnom djecom i djecu s poteškoćama u razvoju, kao i onu začetu silovanjem“. Ova dio pisma glavni su mediji redovito izostavili.

Novi zakonski prijedlog napisali su pravni stručnjaci iz Ordo Iuris Instituta kojim su zakonski zaštitili svu djecu od trenutka začeća, što bi sve abortuse učinilo protuzakonitim. Zakon precizno kaže da liječnik koji prouzroči smrt nerođenog djeteta pokušavajući spasiti smrt žene, ne će biti kažnjen. Naglasak u ovom zakonskom prijedlogu nije u kažnjavanju žena koje počine abortus, nego slobodu odlučivanja o tome ostavlja sudstvu. Zapravo, prijedlog povećava kazne za abortere i osobe koje naškode trudnicama i prijevarom ili prijetnjom prisile ih da abortiraju. Štoviše, ovdje je riječ i o odgovornosti države u pomaganju roditeljima hendikepirane djece i one s poteškoćama u razvoju.

Građanska incijativa treba prikupiti 100 000 potpisa da bi se zakonski prijedlog uvrstio u parlamentarnu proceduru i o njemu glasovalo. Aktivisti Right to Life Foundation prikupljat će potpise na ulicama diljem zemlje. Organizatorima dosezanje tog broja ne bi trebao biti problem jer su već više puta pokazali da ga mogu premašiti za nekoliko puta.

Još jedna „za život“ skupina, „Poljski savez pokreta za život“, poslala je otvoreno pismo da bi uvjerila parlamentarne zastupnike da promijene postojeći zakon i zaštite sve nerođene.

Potpisi se prikupljaju i online putem.

Podsjetimo, nedavno je u jednoj poljskoj bolnici 24-mjesečno dijete ostavljeno da umre plačući satima nakon što je preživjelo abortus, iniciran zbog Downova sindroma i srčane mane (trenutno zakonski dopušteno).

Izvor:  www.lifesitenews.com

Share.

Comments are closed.