KRIŽ – UFANJE SVIJETA

krizevi

 

 1. Latinski križ (crux capitata, crux ordinaria)

  latinski kriz
  Ovaj najuobičajeniji oblik križa u zapadnoj Crkvi podsjeća nas na najveću žrtvu koju je Isus podnio za grijehe svijeta. Križ je bez korpusa čime ukazuje na uskrsnuće i nadu u vječni život.

 2. Petrov križ (crux inversa)

  Peter's_Cross.svg

  Apostol Petar, prvi rimski biskup (papa), umro je u Rimu mučeničkom smrću oko 64. godine za vladavine cara Nerona. Nije htio biti razapet poput Isusa, jer se smatrao nedostojnim umrijeti kao njegov Učitelj, stoga je svoje mučitelje zamolio da križ okrenu naopako. Ovaj oblik križa stoga se naziva Petrov križ ili crux inversa (naopako okrenut križ).

 3. Križ svetog Antuna Pustinjaka (crux commissa, tau križ)

  Cruz_de_San_Antonio

  Znak tau, kao simbol života, susrećemo već u starom Egiptu i u kulturama s kojima je dolazio u doticaj starozavjetni Božji narod. U Starom zavjetu na nj nailazimo kod proroka Ezekiela gdje stoji zapisano: Prođi posred grada Jeruzalema i upiši znak ´tau´ na čelo svih koji zapomažu i uzdišu nad grozotama počinjenima u Gradu (Ez 9,4). Taj će znak biti znak raspoznavanja koji će označene spasiti od smrti zatorne. Sama pak riječ tau ime je zadnjega slova hebrejskoga alfabeta, a znači znak, biljeg, pečat. U tom ga je smislu onda i spomenuo prorok Ezekiel. Kako taj znak ne samo da ima oblik križa, nego neki teoretičari i danas, a posebice to vrijedi za srednji vijek, drže da je to izvorni oblik križa na kojem je raspet i Isus Krist, on je prihvaćen kao najsvetiji znak, kao znak spasenja, tj. kao Kristov križ. U tom je značenju onda tau prilično prisutan u kršćanskoj ikonografiji.

  Tau križ, oblikovan prema grčkome velikom slovu T, najjednostavniji je oblik križa. Povezuje ga se i sa svetim Antunom Pustinjakom, kojega umjetnici prikazuju kao bradatog starca sa štapom čija je ručka u obliku slova tau.

  Za njegovu suvremenu proširenost i sve učestalije korištenje imamo zahvaliti sv. Franji Asiškom. Naime, sveti je Franjo tim znakom zapečatio neke svoje spise, primjerice poznatoPismo bratu Leonu, te tako uveo tau u tipično franjevačku ikonografiju. Više o tome pročitajteOVDJE.

 4. Andrijin križ (crux decussata)

  cross-clip-art-cross-clipart-5
  Ovaj križ u obliku slova X dobio je ime po svetom Andriji apostolu kojega su, po njegovoj želji, na takav križ razapeli naglavačke. Za njegovu mučeničku smrt na križu u obliku slova X doznajemo iz spisa zvanog Passio, u kojem je opisano apostolovo mučeništvo. Predaja veli da je bio raspet u Ahaji u gradu Patrasu, odakle su mu relikvije prenesene u Carigrad, a zatim u Amalfi u Italiju. Svečeva glava bila je god. 1462. prenesena u Rim, a vratio ju je natrag grčkim pravoslavnim vjernicima papa Pavao VI.

 5. Grčki križ (crux immissa)

  greekcrs
  Ovaj jednakokračni oblik križa pojavljuje se u starokršćanskoj ikonografiji vrlo rano, a nalazimo ga i u katakombama sv. Priscile (150. g.). U 5. stoljeću na Zapadu ga je potisnuo tzv. latinski križ, dok se na Istoku zadržao i dalje. Postao je i prepoznatljivim znakom bizantske umjetnosti, budući da su istočne crkve imale tlocrt u obliku grčkog križa.

 6. Malteški križ

  2000px-Maltese_cross.svg

  Ovaj križ bio je amblem vojničkoga reda Vitezova sv. Ivana (ivanovci). Križ, koji je vitezovima najprije služio kao znak prepoznavanja, postao je vrlo brzo simbolom junaštva i pomaganja. Križ je predstavljao načela milosrđa, odanosti, viteštva, hrabrosti, plemenitosti prema prijatelju i neprijatelju, zaštiti slabih i spretnosti u pomaganju. Izgubivši kršćanski teritorij na području Svete zemlje, vitezovi su se najprije povukli na otok Rodos (1310. g.), sve dok im u 16. stoljeću kralj Karlo V. nije ustupio otok Maltu. Stoga je i njihov četverokraki križ s osam vrhova postao poznat pod nazivom “Malteški križ”.

  Osam vanjskih šiljaka na ovome križu simboliziraju obnovu, oživljavanje. Ponekad se govori kako oni predstavljaju osam blaženstava iz Isusova Govora na gori.

 7. Jeruzalemski križ

  orthodox-christmas-clipart-diraeo5i9

  Jeruzalemski križ je lako prepoznatljiv po elementima od kojih se sastoji. U središtu mu je jedan veliki križ koji ima izgled grčkoga križa – koji ima jednako dugačka sva četiri kraka – a između svaka dva kraka nalaze se još četiri manja križa.O podrijetlu toga poznatoga simbola ne postoje pouzdane informacije, ali ga se povezuje s kraljevstvom što su ga 1099. osnovali križari, premda s križarskim pohodima nema veze.  Najvjerojatnije je da je Jeruzalemski križ nastao kao razvitak grčkoga križa koji je imao točke na mjestu gdje se danas nalaze manji križići i da ga je koristila prva kršćanska zajednica na Bliskom istoku još u rimsko doba, dakle tisuću godina prije križarskih ratova. To potvrđuju i mnoga mjesta na kojima je pronađen, a na nekim je otkrivenim mozaicima potpuno istoga izgleda kakav je i danas.

  Postoje različita tumačenja njegove simbolike. Neki navode da središnji križ predstavlja zakon Staroga zavjeta, a četiri manja križa da predstavljaju četiri evanđelja. Jedno drugo tumačenje govori pak da cijeli križ, posebno zbog toga što ima još četiri dodatna križa u svome sklopu, simbolizira misijsko djelovanje Crkve, jer ona propovijeda evanđelje u cijelome svijetu, to jest naviješta Krista na sve četiri strane svijeta. Baš onako kako je naložio Isus prvim učenicima: »Idite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju…«

 8. Keltski križ

  cross on mom's grave marker - catholic celtic cross
  Ovo je jedan od najstarijih oblika križa. Koristili su ga keltski kršćani u Velikoj Britaniji i Irskoj. Smatra se kako je sv. Patrik, apostol Irske, kombinirao križ sa simbolom sunca (život), kako bi poganskim sljedbenicima približio kršćanstvo i objasnio važnost i poruku križa.

 9. Papinski križ (crux papalis)

  cross-of-the-pope

  Ovaj križ službeni je amblem papina ureda i nitko ga osim pape ne smije koristiti. Tri poprečna nejednaka kraka na križu ponekad se tumače kao tri križa na Kalvariji, no vjerojatnije je kako predstavljaju trostruku papinsku vlast: vlast svetog reda (nasljednik sv. Petra, Kristov namjesnik), vlast upravljanja ili jurisdikcije (Mt 16, 19), i vlast naučavanja (vrhovni učitelj Crkve).

 10. Kalvarijski križ

  284px-Calvary_cross.svg

  Kalvarijski križ postavljen je na trima stubama koje vode latinskom križu. Ove tri stube simboliziraju tri kršćanske kreposti: vjeru, ufanje i ljubav.

  Bitno.net

Share.

Comments are closed.