Sjedinjene Američke Države su željno očekivale papu Franju koji je 22. rujna uvečer stigao u Washington. Drugi dio Papina 10. međunarodnog apostolskog putovanja bit će pun događaja. Osim Washingtona, Sveti će Otac posjetiti i New York te Philadelphiju, gdje će ga dočekati obitelji iz čitavoga svijeta, okupljene u tom gradu na VIII. svjetskom susretu koji je započeo 22. rujna.

Autor: radiovaticana.va/Laudato/M.R. Photo: radiovaticana.va/hkztroplet

S najvećim se nestrpljenjem Papa se očekivao u Washingtonu, gdje ga je u 16 sati po lokalnom, odnosno u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu, dočekao predsjednik Barack Obama sa suprugom  i visokim državnim dužnosnicima SAD-a. Iako strane državnike ne dočekuje u zračnoj luci, Barack Obama, predsjednik SAD-a, učinio je iznimku prigodom posjete papa Franje, poglavara Katoličke crkve.

U Bijeloj kući je održana svečanost dočeka 23. rujna. Papa Franjo je stigao u srijedu ujutro u Bijelu kuću gdje su ga po izlasku iz automobila dočekali američki predsjednik Barack Obama i njegova supruga Michelle. Više od 15.000 ljudi se okupilo na travnjaku oko Bijele kuće da bi prisustvovali ceremoniji dočeka pape.

Nakon toga se Papa, u katedrali posvećenoj svetomu Mateju, susreo i molio s biskupima Sjedinjenih Država. Papa Franjo, kojega su u vožnji kroz Washington oduševljeno pozdravile tisuće ljudi, poručio je u američkim rimokatoličkim biskupima okupljenima u katedrali sv. Mateja da se “zločini” spolnog zlostavljanja maloljetnika u Crkvi ne smiju više nikada ponoviti. U dugom obraćanju pred američkim biskupima, Papa je govorio o čitavom nizu tema prije nego je nakratko spomenuo i taj skandal, što bi moglo razočarati udruge žrtava. Vrhunac dana je bila misa i kanonizacija blaženoga patra Junipera Serre, evangelizatora Kalifornije, u nacionalnom svetištu Bezgrešnoga začeća.

24. rujna Papa će posjetiti američki Kongres i biti prvi papa koji će održati govor dvodomnom Parlamentu. Istoga dana otputovat će u New York, posjetit će Karitativni centar župe Svetoga Patricka i susresti se s beskućnicima. U New Yorku u katedrali svetog Patricka molit će Večernju s klerom, redovnicima i redovnicama.

Sljedećega dana, 25. rujna, središnji će događaj biti govor u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku, u takozvanoj „Staklenoj palači“. Nakon toga će u memorijalnom centru „Ground Zero“ biti održan međureligijski susret, a potom će Sveti Otac posjetiti školu „Naše Gospe Kraljice anđela“ i susresti se s djecom i obiteljima doseljenika. Dan će završiti svetom misom na stadionu Madison Square Garden.

Sudionici VIII. svjetskog susreta obitelji, okupljeni u Philadelphiji, susrest će se sa Svetim Ocem 26. rujna, kada će zajedno moliti i bdjeti, uz glazbu Arethe Franklin i Andree Bocellija.

Papa će toga dana također predvoditi svetu misu s pennsylvanijskim biskupima i sudjelovat će na susretu za „vjersku slobodu“, zajedno s hispanskom zajednicom i drugim doseljenicima.

Nedjelja, 27. rujna bit će završni dan 10. međunarodnog putovanja pape Franje. Toga će dana Sveti Otac moliti s biskupima, gostima na Svjetskom susretu obitelji; posjetit će kaznionicu Curran-Fromhold, najveću mušku kaznionicu u Philadelphiji, te razgovarati sa zatvorenicima. Prije oproštajne svečanosti i povratka u Vatikan, papa Franjo predvodit će završnu misu VIII. susreta obitelji, kada će također objaviti u kojem će se gradu, 2018. godine, održati sljedeći susret.

www.worldmeeting2015.org

 

 

Share.

Comments are closed.