marijana petir

Photo: snimka zaslona

PRVOTNI UZROK STRESA JE DUGO RADNO VRIJEME

Predana pravu na slobodnu nedjelju, a kako bi svim radnicima omogućilo zasluženi odmor i vrijeme posvećeno obitelji, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sudjelovala je ovoga tjedna na radnom sastanku radne grupe „Rad. Život. Ravnoteža.“u Europskom parlamentu, koja je u ožujku ove godine pokrenuta na inicijativu Europskog saveza za nedjelju.

Na sastanku održanom u Europskom parlamentu u Bruxellesu razgovaralo se o mogućnostima i sljedećim koracima koji bi se mogli poduzeti kako bi se spriječili psiho-socijalni rizici i osigurala dobrobit radnika i građana omogućujući im vrijeme odmora. Istraživanja su pokazala kako upravo osiguranje adekvatnog vremena odmora te zajedničkog neradnog dana mogu pomoći u prevenciji psiho-socijalnih rizika kao što su stres i depresija.

Zastupnica Petir, podupirući Europski savez za nedjelju, zalaže se da slobodan dan u tjednu za sve zaposlene bude upravo nedjelja. „Nedjelja mora biti dan koji čovjek mora moći posvetiti sebi i svojoj obitelji“, ističe zastupnica Petir zalažući se za nedjelju kao jedinstveni dan u tjednu koji će na razini Europske unije biti neradni i slobodan. Svjesna sve većeg kršenja radničkih prava i produžetka radnog vremena te posljedica koje ovo nosi sa sobom, Petir poziva i na osiguranje dostojanstvenog radnog vremena svim radnicima kako bi se mogla stvoriti pravilna ravnoteža poslovnog i privatnog života.

Stručnjaci iz Europske agencije za zdravlje i zaštitu na radu te Europske zaklade za poboljšanje života i radnih uvjeta iznijeli su prilikom radnog sastanka održanog ovog tjedna s zastupnicima u Bruxellesu zabrinjavajuće statistike koje pokazuju kako se na prvom mjestu razloga za izbivanje s posla nalaze mišićno-koštane bolesti, a potom s njima povezane psihosocijalne bolesti i stres. Pokazalo se također i kako je prvotni uzrok stresa dugo radno vrijeme i prekovremeni sati te kako se poslodavci ne bave ovim problemom smatrajući kako su uzroci stresa privatne, a ne poslovne prirode. Provedena istraživanja su ukazala i na to da jedan od deset ljudi radi barem jedan dan u tjednu više od deset sati.

Europski savez za nedjelju mreža je koju čine udruge u zemljama članicama Europske unije posvećene borbi za neradnu nedjelju, zajedno sa sindikatima, organizacijama civilnog društva te vjerskim zajednicama – ujedinjeni u nakani da podignu svijest o potrebi postojanja jedinstvenog slobodnog vremena za sve građane Europske unije pri čemu se u središtu nalaze slobodna nedjelja i dostojno radno vrijeme. Na ovom tragu, radna grupa u Europskom parlamentu u kojoj je aktivna i zastupnica Petir “Rad. Život. Ravnoteža.“ želi svim građanima Europske unije omogućiti da mogu imati slobodan dan u tjednu koji bi po njihovom mišljenju trebao biti nedjelja. To će im omogućiti da budu sa svojom obitelji ali i da se posvete kulturnim, sportskim i društvenim događajima, svom duhovnom životu i vjerskim aktivnostima, ili se uključe u volonterski rad.

Izvor: narod.hr

Share.

Comments are closed.