MEĐUNARODNI EUHARISTIJSKI KONGRES U CEBUU

“Euharistija je posijana u obitelj i u obitelji klija. Obitelj je mjesto prvoga zajedništva, primarna jezgra Crkve, u njoj se svaki dan lomi kruh, stoga mora biti štićena, promicana i brižno čuvana”, istaknuo je kardinal Charles Maung Bo.

Kardinal Bo

Azija i Afrika se bore za preživljavanje siromašnih obitelji, potlačenih. Govoreći o novim oblicima obitelji i roditeljstva bogate su države odvratile pozornost od siromaštva i tlačenja. Veća od atomske bombe i terorizma, cijelom čovječanstvu prijeti smrtna opasnost jer su neke države odabrale put zakonskog uništenja obitelji – istaknuo je kardinal Charles Maung Bo, nadbiskup Yangona i Papin izaslanik, u propovijedi na završnoj misi 51. međunarodnog euharistijskog kongresa, koji se od 25. do 31. siječnja održavao u Cebuu, na Filipinima.

Kongres se odvijao pod geslom „Krist u vama, nada slave“, a bio je prigoda za sučeljavanje o evangelizaciji i poslanju, ne samo u Aziji, nego i u cijelom svijetu. Kardinal je oštrim riječima osudio sve koji prijete temelju života i obiteljskoj zajednici, a istodobno je istaknuo ulogu Filipina kao svjetionika evangelizacije za treće tisućljeće. Euharistija je posijana u obitelj i u obitelji klija. Obitelj je mjesto prvoga zajedništva, primarna jezgra Crkve, u njoj se svaki dan lomi kruh, stoga mora biti štićena, promicana i brižno čuvana – istaknuo je kardinal Bo dodajući:

Papa je Franjo ove tri godine istaknuo tri velike zabrinutosti koje se odnose na cijeli svijet: obitelj te ambijentalna i gospodarska nepravda. Ali najveća je opasnost za današnje čovječanstvo uništavanje obitelji. Nažalost, i u Katoličkoj se crkvi teško shvaća smrtna opasnost koja prijeti obitelji – istaknuo je kardinal.

Govoreći pak o netom završenom tjednu susreta i promišljanja, nadbiskup je Yangona podsjetio kako su došli iz mnogih država te da govore raznim jezicima, „ali kao i na dan Duhova, Euharistija jača naše odnose”. Ovaj je trenutak „Milosti“, obogaćen gostoljubivošću Filipina i njegovih stanovnika, koje mianmarski kardinal naziva „apostolima osmijeha“.

Kardinal je baš u propovijedi želio istaknuti središnjost Filipina u poslanju u trećem tisućljeću. Ovoj je azijskoj državi, s katoličkom većinom, određenoj za „slavu, blagostanje i duhovnost“, namijenjen zadatak da „bude svjetlo u Aziji i cijelom svijetu“. Nada je potrebna Filipinima. Crkvi je potrebna nada, potrebna je obiteljima. Današnjem je svijetu potrebna nada. Filipini su, najveća katolička zemlja Azije, nositeljica velike nade – ustvrdio je kardinal Bo, a „ne niječući izazove, siromaštvo, nesigurnost, selilaštvo“ , ustvrdio je da ta država „posjeduje velike mogućnosti za čitavi katolički svijet“.

Vraćajući se ponovo na temu o obitelji, kardinal je rekao da Filipini imaju dvije vrste milosti: obitelj i mlade. Vaša je obitelj čvrsta. Imate najmanje rastava braka u Aziji. Mnoge bogate države imaju novca ali nemaju obitelji. Vaši su mnogobrojni mladi pravi blagoslov – ustvrdio je kardinal Bo.

Zaključujući propovijed, kardinal je istaknuo „središnjost“ euharistije kao „izvora i vrhunaca životnoga zauzimanja“. Treba da se osjećamo osnaženima teologijom euharistije,  valja se „uvijek sjećati da je prvu euharistiju slavio osuđen čovjek, nemoćan, čije je srce „bilo u tjeskobi“. Ali moć je Euharistije tekla iz njegovih praznih ruku i neprestano nas nadahnjuje. Euharistija je istinska prisutnost Kristova, poslanje i služenje – zaključio je kardinal Bo.

Radio Vatikan | Bitno.net

Share.

Comments are closed.