VATIKAN

SPC neće spriječiti kanonizaciju, no ne želi se izazvati raskol između katolika i pravoslavaca

Papa s poglavarom Srpske pravoslavne crkve o Stepincu

Foto: Reuters/Pixsell

Papa Franjo primio je jučer u Vatikanu izaslanstvo Srpskog pravoslavnog patrijarhata, stoji u priopćenju Ureda za tisak Svete Stolice. Nije objavljeno tko je bio u izaslanstvu, ni o čemu se razgovaralo, no doznajemo da je riječ o izaslanstvu SPC-a koje će biti i umeđuvjerskoj komisiji za analizu djelovanja kardinala Stepinca tijekom Drugog svjteskog rata. Da-kle, kod pape su bili Amfilohije Radović, crnogorsko-primorski mitropolit SPC-a, Irinej, bački episkop SPC-a, i Darko Tanasković, bivši veleposlanik (od 2002. do 2008.) Srbije pri Svetoj Stolici.

Otvorena pitanja

Zasigurno se razgovaralo o komisiji SPC-a i Katoličke crkve koja bi trebala raspravljati o djelovanju Stepinca, koji bi trebao biti proglašen svetim. Poglavar SPC-a Irinej nedavno je pismeno zamolio papu Franju da primi srpsku delegaciju koja će u Vati-kan donijeti popis članova tima stručnjaka Srpske pravoslavne crkve za dijalog o kardinalu Alojziju Stepincu. Za susret s papom patrijarh je predložio mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, vladiku bačkog Irineja i bivšeg ambasadora pri Svetoj Solici Darka Tanaskovića. Upravo je to izaslanstvo jučer primio Franjo. Prema pisanju medija, Irinej je papu zamolio da “pitanje kanonizacije kardinala Stepinca skine s dnevnog reda i prepusti ga ne-pogrešivom sudu Božjem”, te je iznio kako je Stepinac “svesrdno podržao stvaranje NDH, obasipao pohvalama njeno čelništvo i su-djelovao u stvaranju atmosfere netolerancije u toj državi-kopiji Hitlerove Njemačke i Mussolinijeve Italije”.

“Bojimo se da je previše otvorenih pitanja i neizliječenih rana koje kardinal Stepinacsimbolizira. Njegova kanonizacija, na našu veliku žalost, odnose Srba i Hrvata, kao i katoličko-pravo-slavne odnose vratila je duboko u tragičnu povijest”, stoji u patrijarhovu pismu. Papa Franjo razgovarao je 11. rujna 2015. i sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem o procesu kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca. Nikolić je kasnije izjavio kako je prenio papi “da su i katolički i pravoslavni svećenici bili proganjani u vrijeme komunizma, pa prema tome Katolička crkva može Stepinca smatrati mučenikom i blaženikom, ali prije nego što ga se proglasi svecem trebalo bi vidjeti i zašto je šutio pred tolikim zločinima u Drugom svjetskom ratu”.

Papa Franjo je hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović obavijestio, tijekom razgovora u Vatikanu, 28. svibnja 2015., o osnivanju međuvjerske komisije. Kanonizacija kardinala Stepinca nije upitna, kazao je tada papa Franjo. No ne zna se kada bi se mogla održati svečana misa kanonizacije.

Što prije do odluke

Katoličko-pravoslavna komisija bi trebala otkloniti dvojbe SPC-a oko Stepinčeva djelovanja. Ne želi se da SPC kanonizaciju Stepinca shvati kao čin protiv nje, protiv srpskog naroda. Koliko dugo će raditi ta komisija nije poznato, a u njoj će sudjelovati i povjesničari. Isti dan kada je Franjo primio predsjednicu Grabar-Kitarović, u Beogradu se nalazio kardinal Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstvakršćana, koji je s patrijarhom Irinejom razgovarao o kanonizaciji Stepinca. Jučerašnji papin razgovor s izaslanstvom SPC-a, uz mogući razgovor o posjetu pape Franji Srbiji, znači i da se želi ubrzati rad međuvjerske komisije. Dakako da mišljenje SPC-a neće spriječiti kanonizaciju Stepinca, ali se takvim činom ne želi ni izazivati daljnje raskole između katolika i pravoslavaca.

Ovdje pročitajte izvorni tekst: http://www.vecernji.hr/svijet/papa-s-poglavarom-srpske-pravoslavne-crkve-o-stepincu-1052595

 

Share.

Comments are closed.