Pound falls over Brexit fears

Photo: EU. EPA/ANDY RAIN

MOĆAN BRITANSKI FINANCIJSKI SEKTOR

Panamski dokumenti odškrinuli su vrata u bankarski svijet bogatih i moćnih, ali su razotkrili i središnju uloga Londona koji je samo srce sustava poreznih oaza, ocjenjuju stručnjaci upoznati s radom londonskog Cityja.

Dokumenti koji su prije nekoliko dana procurili iz panamske odvjetničke tvrtke Mossack Fonseca pokazuju veze između Ujedinjenog Kraljevstva i tisuća tvrtka koje su za sjedište odabrale britanski teritorij zbog niskih poreza i labavog zakona.

Panamski dokumenti pokazali su i kako se diskretni fondovi ulažu u britansku aktivu, posebno u vrlo spekulativno londonsko tržište nekretnina.

“London je epicentar velikog dijela sumnjivih poslova koji se događaju u svijetu”, kaže Nicholas Shaxson, autor knjige “Porezne oaze”.

Ističe da je London srce “paukove mreže” koja dopire do dalekih prekomorskih teritorija, ostataka imperija, poput Britanskih Djevičanskih Otoka. Na tom sićušnom arhipealgu registrirano je 110.000 računa iz odvjetničkog društva Mossack Fonsece.

Ako je Velika Britanija sama relativno transparentna i moralna u financijskom poslovanju, sumnjive afere ona u ‘podizvođenje’ daje na prekomorskim teritorijima, često putem fiktivnih poduzeća, objašnjava Nicholas Shaxson.

“Utaja poreza događa se na rubovima paukove mreže i općenito se veze pronalaze s londonskim Cityjem ili s britanskim tvrtkama specijaliziranima za poreze i knjigovodstvo”, objašnjava Shaxson.

Te porezne oaze “su sve agenti Cityja, odakle se kontrolira cjelokupni sustav”, tvrdi Richard Murphy, profesor na sveučilištu City u Londonu.

Niz poznatih političara posjeduje velike nekretnine u Londonu putem offshore tvrtki osnovanih uz pomoć panamske Fonsece, piše britanski dnevnik The Guardian. Primjer je za to predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Khalifa ben Zayed Al Nahyane koji posjeduje kompleks nekretnina vrijednih 1,2 milijarde funta (1,5 milijarde eura).

Ta otkrića proturječe nedavnim izjavama vlade premijera Davida Camerona o borbi protiv poreznih oaza.

“Većina gradova u svijetu ne posluje sa strancima koji stižu s torbama novčanica spremni kupiti kuće ili poduzeća. Ali London nije među njima”, piše Simon Jenkins, uvodničar popularnog dnevnika Evening Standard.

Niz je razloga zbog kojih je upravo London u središtu financijskih tokova. Ponajprije, svjetska financijska prijestolnica znala je kapitalizirati baštinu britanskog carstva i njegove trgovačke aktivnosti.

Važno je i to što je engleski jezik kojim se govori u svijetu financija.

Nadalje, Velika Britanija ima stabilan pravni sustav. Zatim, geografski je idealno smještena između Europe i Sjedinjenih Država. Konačno, tradicionalno u Britaniji politika ne intervenira u gospodarstvo.

Danas je London pod pritiskom da svoje prekomorske teritorije učini moralnijima, no dobra se volja uvijek nasuče o lobi moćnog britanskog financijskog sektora, smatra Richard Murphy.

Izvor: Narod.hr/h

Share.

Comments are closed.