MOLITE ZA NAS

Mnogi su od ovih svetaca nesebično molili za svoje bračne drugove i za zaštitu svetosti braka, usprkos izazovima bračnog života.

sveci zastitnici braka

Sveta Adelaida od Burgundije – zagovornica drugog braka

Sveta Adelaida bila je princeza koja se udala za Lotara II., kralja Italije. Kada je on umro od trovanja, ona se udala za Otona Velikog, osnivača Svetog Rimskog Carstva. Svoj život posvetila je skrbi za one najsiromašnije te je zbog toga bila ljubljena među narodom. Kada je njen drugi muž umro, ušla je u samostan, postala časna sestra te posvetila svoj život molitvi u samostanu.

Sveti Gengulf – zagovornik brakova opterećenih preljubom

Pobožni sveti Gengulf živio je s nevjernom suprugom, no odbio je javno iznijeti njenu sramotu i razvesti se od nje. Umjesto toga odselio se od nje i proveo ostatak svoga života kao redovnik u svom dvorcu u Avalonu. Usprkos njegovim naporima i dobroti koju joj je iskazivao, ona se udružila sa svojim ljubavnikom i umorila ga 760. godine.

Sveti Josip – zagovornik brakova te poočima i pomajki

Ovaj svetac, muž Blažene Djevice Marije i Isusov zemaljski otac, važni je posrednik i zagovornik za sve supružnike i “mješovite” obitelji. Njegova ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji i Isusu poticala ga je na nesebično služenje. Na kraju svoga zemaljskog života imao je privilegiju da pored njegove postelje budu Isus i Marija.

Sveta Monika – zagovornica brakova koji se nalaze u problemima

Osim što je ova svetica majka “odmetnutog sveca” i naučitelja Crkve svetog Augustina, ona je ujedno bila i supruga temperamentnog muža čija majka ju je neprestano kritizirala. Monika je ustrajavala u molitvama Bogu često moleći zagovor za druge. Njene ustrajne molitve Bog nagrađuje obraćenjem sina, muža i svekrve.

Sveta Priscila – svetica zagovornica dobrih brakova

Sveta Priscila i njen muž sveti Akvila bili su mučenici i prijatelji svetog Pavla. Ovaj je sveti bračni par pružao gostoprimstvo prvim kršćanima stavivši im na raspolaganje svoj dom za služenje mise i molitvu. Spominju se sedam puta u Djelima apostolskim i Poslanicama svetog Pavla. Jedno drugome bili su neprestana potpora te su zajedno pretrpjeli mučeničku smrt.

Sveta Rita iz Cascije – zagovornica brakova koji trpe zbog obiteljskog nasilja

Muž svete Rite je bio nasilnik te je kao takav bio uzrokom njenih velikih boli ali i izvor osobnog posvećenja. Nakon niza loših godina provedenih u braku, Ritin se muž pokajao. Ubrzo nakon pokajanja stradao je od ruku jednog od svojih brojnih neprijatelja. Nakon njegove smrti Rita je postala časna sestra ušavši u augustinski samostan.

Sveti Toma More – zagovornik brakova u poteškoćama

Sveti Toma More usprotivio se razvratnom i podmuklom kralju Henriku VIII. kako bi obranio učenje Katoličke Crkve o braku. Zanimljivost jest da je Toma postao zaštitnik brakova u poteškoćama zbog brakova u kojima se on nalazio. On sam je prošao kroz dva braka koji su bili izuzetno sretni. Prvi je bio s Jane Colt i drugi s udovicom Alice Middleton.

Sveti Valentin – zagovornik sretnih brakova i zaručenih parova

Prema Kronici iz Nürnberga (1493.) Valentin je svećenik mučenik koji je živio u trećem stoljeću. Pogubljen je 14. veljače za vrijeme cara Klaudija Gotskog. Uhićen je i utamničen zbog optužbe da je vjenčavao kršćanske parove. Iako je Klaudije ponudio da će mu promijeniti smrtnu kaznu u onu vremensku, Valentin je pokušao obratiti cara te je zbog toga osuđen na smrt.

Sveta Castora Gabrielli – zagovornica napuštenih supruga

Sveta Castora bila je udana za odvjetnika iz Umbrije koji ju je fizički zlostavljao. Ona mu je sve oprostila, usmjerujući svoje trpljenje kao molitvu Bogu za svoga supruga.

Sveta Dorothy iz Montauua – zagovornica brakova koji se nalaze u problemima

Iako je Dorothy rođena u siromašnoj obitelji, ona se kasnije udala za bogatog kovača imenom Adalbert iz Praga. Zajedno su imali devetero djece, no samo je jedno, djevojčica, preživjelo (kada je djevojčica odrasla postala je benediktinka). Usprkos teškim životnim trenucima i zlostavljanju supruga, Dorothy je podupirala svoga muža u njegovim poslovnim naporima i traženju vjere. Na svome putovanju u Rim 1389. godine razboljela se i ostala boraviti u tom gradu sve dok nije prizdravila. Za vrijeme njena oporavka u Rimu, njezin je muž preminuo. Ona je postala časna sestra i razvila veliku pobožnost prema Presvetom oltarskom sakramentu. Njeni su biografi zapisali kako ju je Euharistija “duboko dirnula – da je bilo moguće uzela bi hostiju iz svećenikovih ruku i odmah bi se pričestila”. Dorothy je bila blagoslovljena mnogim duhovnim darovima. Imala je dar proroštva i viđenja i činila brojna čudesa.

Sveti Eduard Ispovjednik – zagovornik kreposti strpljivosti u braku

Eduardovi podanici prepoznaju ovog vladara kao svetog čovjeka. On sam se dokazao kao sposoban vladar te je postao poznat po svojoj velikodušnosti prema siromašnima, hodočasnicima i strancima. Sagradio je velik broj crkava uključujući Westminstersku opatiju. Smatra se kako je Eduard imao sposobnost liječiti ljude dodirom. Oženio se kako bi ispunio želju svoga naroda, no on i kraljica su ostali živjeti u celibatu cijeli svoj život.

Sveta Elizabeta Portugalska – zagovornica mira u obitelji

Princeza Elizabeta od Kastilije udala se za kralja Diniza od Portugala kad joj je bilo 12 godina. Diniz je vodio moralno upitan život te je Elizabeta dugi niz godina trpjela fizička i psihička zlostavljanje te brojne preljube. Usprkos svemu ovomu ona se neprestano molila za njegovo obraćenje. Njena ju je pobožnost nosila tako da je provodila dosta vremena pomažući siromašnim i bolesnim. Čak je uspjela nagovoriti jedan dio dvorskih dama da joj se pridruže u njenom dobrotvornom radu. Zbog njenih molitava kralj Diniz se na kraju obratio te ju je molio za oprost zbog pretrpljenih boli koje je on uzrokovao. Ova je kraljica dva puta jahala u boj izlažući se opasnosti, a sve kako bi smirila dvije zaraćene strane u vlastitoj obitelji. Zaraćene strane su dogovorile trajni mir te je Elizabeta zbog toga bila čašćena kao mirotvorka. Nakon Dinizove smrti odrekla se svih zemaljskih dobara i posjeda te postala svjetovna franjevka. Nakon nekog vremena postaje časna sestra i ulazi u samostan koji je osnovala u Coimbri (Portugal).

Sveta Fabiola Rimska – zagovornica rastavljenih brakova

Fabiola se rastavila od muža preljubnika nakon dugog niza godina provedenih u fizičkom i emocionalnom zlostavljanju. Njezin drugi brak završio je njenom smrću. Postala je prijateljica svetom Jeronimu, svetoj Pauli Rimskoj i svetom Pammachiusu (rimski senator). O njenom životu najviše znamo preko hagiografije svetog Jeronima koju je o njoj napisao. Osnovala je prvu bolnicu i hospicij u Portu Romanu za siromašne i hodočasnike. Papa sveti Siricije primio ju je nazad u zajedništvo s Crkvom nakon što je izvršila prigodnu pokoru zbog razvoda. Fabiola se 394. godine zaputila na hodočašće u Svetu zemlju gdje je radila u hospiciju u Betlehemu.

Sveta Godelieve – zagovornica od tazbine koja zlostavlja

Godelieve je rođena kao flamska plemkinja koja je ušla u nesretan brak s Bertufom od Gistela koji ju je napustio prije nego što je svadbena gozba bila gotova. Njena punica bila je okrutna te je Godelieve od nje pretrpjela mnoga zlostavljanja: zaključavala ju je u tamnicu, izgladnjivala, fizički i psihički zlostavljala. Godelievin otac je prijetio njenom mužu i tazbini da će ih tužiti crkvenim autoritetima na što se Bertulf navodno pokajao. Kada mu se Godelieva vratila on ju je odmah ubio. Za vrijeme svoga života Godelieva se posebno skrbila za siromašne i bolesne. Njenu ljubav i opraštanja ni smrt nije ugasila. Čak i nakon njena zemaljskog života zabilježena sa mnoga čuda koja joj se pripisuju.

Sveti Gummarus – zagovornica onih koji imaju “teškog” supružnika

Gummarus je bio sin službenika na dvoru Pipina Maloga. On je oženio posebno okrutnu i sebičnu ženu koja se zvala Guinmarie – par nikada nije imao djece. Gummarus je služio kao vojnik u vojsci kralja Pipina osam godina u Lombardiji, Saksoniji i Akvitaniji. Dok njega nije bilo njegova je supruga zlostavljala sluge te im je odbijala isplatiti plaću. Po svom povratku Gummarus je isplatio zaostatke slugama i pokušao obratiti svoju ženu. Na njegovu žalost nije uspio te se par rastavio. Gummarus je postao pustinjak u Nivesoncku i zajedno sa svojim prijateljem svetim Rumaldom osnovao opatiju u Lieru (Belgija).

Sveta Helena – zagovornica napuštenih supruga

Helena je bila udana za Konstancija I. (ko-regent Zapadnog Rimskog Carstva) i majka je Konstantina Velikog. Njezin se muž rastavio od nje kako bi se mogao vjenčati sa ženom koja je imala bolje političke veze. Nakon njegove smrti, Helenin je sin naslijedio prijestolje te vratio svoju majku na dvor koja je iskoristila svoj visok položaj i bogatstvo u službu Crkvi. Izgradila je brojne crkve u čitavom Carstvu. Na hodočašću u Svetu zemlju otkrila je relikviju svetog Križa.

Sveta Margareta Bosonoga – zagovornica napuštenih supruga

Margareta je rođena u siromašnoj obitelji. Kada je imala 15 godina udala se za bogatog čovjeka iz Italije koju ju je dugi niz godina zlostavljao zbog njene povezanosti s Crkvom i služenja siromašnima. Ona je odbijala nositi obuću te se odijevala u pohabanu odjeću kako bi se lakše približila siromašnima. Margareta je na koncu postala udovica što joj je omogućilo potpunu slobodu da se brine za one koji su u potrebi.

Sveta Marija-Margareta d’Youville – zagovornica udovica

Marijin muž Franjo (François) bio je nasilnik i preljubnik koji se bavio švercanjem. Od njihovih šestero djece samo je dvoje preživjelo djetinju dob – oboje su postali svećenici. Nakon što je postala udovica, otvorila je malu trgovinu kako bi mogla skrbiti za sebe i svoju djecu. Ono novca što joj je ostajalo od zarade dijelila je s onima koji su bili siromašni. Osnovala je 31. prosinca 1737. red Sestara milosrđa koje su radile u općoj bolnici u Montrealu (poznate pod naziv Sive sestre). Kada su zamolili njene sestre da vode čitavu bolnicu (bolnica je bila pred zatvaranjem) Margareta se preselila u bolnicu i postala ravnateljice iste. Ubrzo nakon toga, kada je bolnica počela normalno funkcionirati, sestre su se okrenule prema onima koji su živjeli u siromaštvu.

Sveta Radegunda – zagovornica brakova bez djece

Radegunda, princeza Tirigindije i kasnije kraljica Francuske, rođena je u poganskoj obitelji. U šestom stoljeću se obraća na kršćanstvo. Primorana je sklopiti dogovoreni brak s Klotarom koji ju kasnije zlostavljao zato što nije mogla imati djecu. Godine 555. napušta muža i postaje časna sestra u samostanu svetog Medarda u Noyonu (Francuska). Osnovala je samostan Svetog Križa u Poitersu (Francuska) gdje je ostala do svoje smrti. Samostan Svetog Križa je postao središte školstva što je osiguralo da sve časne sestre prime vrhunsko obrazovanje. Njen prijatelj, sveti Fortunat (Fortunatus), skladao je himan Vexilla Regis (Barjaci kreću Kraljevi) njoj u čast. Ostala je aktivna u crkvenoj diplomaciji i politici, čime je zaslužila naslov mirotvorke.

Sveta Zdislava iz Lemberka – zagovornica nesretnih brakova

Zdislava, koja je rođena u plemenitoj češkoj obitelji, prisiljena je bila stupiti u nesretan brak. Njen muž je bio razjaren kada je odlučila dio njihova novca potrošiti pomažući siromašnima. Svoj mir i utjehu pronašla je u Bogu te postala dio dominikanskog svjetovnog reda. Pokrenula je dominikansku opatiju svetoga Lovre u blizinu dvorca u kojem je živjela. Svaki dan je pristupala svetoj pričesti što je bilo neobično u to vrijeme.

Sveta Katarina Genovska – zagovornica zlostavljanih supruga

Katarina je rođena u plemenitoj i dobro povezanoj genovskoj obitelji. Rodbinski je povezana s papama Inocentom V. i Adrijanom V. Namjeravala je ući u klauzuru i postati časnom sestrom, no natjerana je u dogovoreni brak s Giulianom Adornom – moralno upitnim čovjekom. Osim što nikada nisu imali djece, Giuliano je spiskao obiteljsko blago te ih oboje doveo na prosjački štap. Bio je posebno okrutan, nasilan i nevjeran prema Katarini. Iako je Katarina oduvijek bila pobožna, zlostavljanje ju je natjeralo da postane duhovno ravnodušna te na kraju upada u depresiju. U jednom trenutku Katarina je imala mistično iskustvo u kojem se susrela sa svojom grešnošću te je iskusila Božju ljubav koja oprašta. Ovo je iskustvo potaklo Katarinu na povratak u Crkvu i zajedničku odluku na doživotni celibat između nje i muža. Oboje su se posvetili služenju bolesnima i siromašnima. Nakon što je ostala udovica, Katarina se odlučuje postati svjetovna franjevka.

Sveti Rafael arkanđeo – zagovornik onih koji traže supružnika

Rafael je jedan od sedmorice arkanđela koji stoji ispred Božjeg prijestolja. Reputaciju “ugovaratelja veza i brakova” zaslužio je preko Starog Zavjeta (Knjige o Tobiji), gdje posreduje u ugovaranju braka između Sare i Tobije. Njenih sedam muževa umrlo je u noći vjenčanja (muževe je usmrtio zloduh Asmodej usp. Tob 3,8, op.a.). Farizeji se pozivaju na njen slučaj kada žele dovesti Isusa u klopku (Mt 22,25-32; Lk 20,27-38). Rafael prati Tobiju, sina Tobitova, u Mediju prerušen kao muškarac imenom Azarja. On mu pomaže prevladati poteškoće na njegovu putovanju te ga poučava kako sigurno ući u brak sa Sarom. Sam Tobija govori kako je Rafael zaslužan za upoznavanje njegove žene i za radost njenih roditelja zbog istjerivanja zloduha. Možemo slobodno reći kako je Tobiju i Saru “nebo spojilo”. Uz sklapanje braka, Rafael je pomogao Tobijinu ocu izliječivši njegovu sljepoću.

Angelo Stagnaro | National Catholic Register

Prijevod: Nenad Palac | Bitno.net

Share.

Comments are closed.