U okviru Tropletovih dana kulture 2016, u maloj galeriji Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u petak 13.studenog, u 19 sati otvorena je izložbe Srednje škole likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića u Mostaru, pod nazivom,“Naših 20 godina“, na kojoj zajedno izlažu profesori i učenici.

izložba 2

U ime organizatora, Hrvatske kulturne zajednice Troplet, okupljenima se prvo obratila gospođa Marijana Goluža, dopredsjednica HKZ Troplet i pleternica pletera “Obitelj i ljudsko dostojanstvo”. Pozdravila je nazočne i zahvalila na dolasku, te rekla da ima čast predstaviti ovu izložbu kojom ujedno obilježavamo 20 godina rada SŠLU Gabrijel Jurkić. Ujedno je čestitala slavljenicima i poželjela puno uspjeha u budućnosti. Naglasila je značaj rada s mladima i potpore razvoju njihovih talenata, po čemu je Troplet prepoznatljiv u Mostaru i šire. Pored toga, zahvalila je svima koji su pomogli u organizaciji ove izložbe i ovogodišnjih Tropletovih dana kulture.

izložba 1                       izložba 3

Izložbu je svečano otvorio Željko Marić koji je rekao, kako je prije 20 godina, kada je pokojni kipar Ljupko Antunović izrekao svoju ideju i želju za pokretanje ove škole bio skeptičan, ali kako mu je sada drago i da je ponosan na ono što je postignuto, te uz smjerove koje nude djeci.

Na izložbi je predstavljeno oko devet radova profesora i 30 radova učenika koja je obuhvatila učeničke radove od prve do posljednje generacije.

Srednja škola likovnih umjetnosti Gabrijela Jurkića četvorogodišnja je strukovna škola osnovana 1995. godine. Iako se radi o umjetničkoj školi, nastavni program omogućava učenicima koji završe ovu školu upis na bilo koji fakultet u Bosni i Hercegovini ili Hrvatskoj. Školu čini 6 smjerova, a to su; slikarski, kiparski, grafički, modni te reklamno-industrijski dizajn.

izložba 4

“Pohađajući ovu školu učenici stječu znanja o tradicionalnim i suvremenim likovnim tehnikama, osposobljava ih se za projektiranje uporabnih predmeta, funkcionalno i vizualno estetsko oblikovanje.Inače, naša škola je od regionalnog značaja i pohađaju je ne samo učenici iz Mostara nego i učenici iz velikoga dijela Bosne i Hercegovine” kazao je ravnatelj Ante Andričić.

HMS/HKZ Troplet

Share.

Comments are closed.